Kisić: Izuzetno povoljna situacija

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić izjavila je da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju s drugim zemljama regiona i Evrope, ali je upozorila da predstoji zimski period, kada je sezona i drugih respiratornih infekcija.

„Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo širenje infekcije“, istakla je Kisićeva za RTS.

Ona je rekla i da je Institut „Batut“ krovna institucija za javno zdravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

„Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka. Kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu“, rekla je Kisićeva za RTS.

Kada je reč o epidemijskog situaciji i brojkama koje stižu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata, kao i koliki je broj osoba na respiratoru i s najtežom kliničkom slikom.

Ona je ukazala da je važno i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapaciteti, kako bi se reagovalo na vreme.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *