Kisić: Apel za dobro građana, cilj nije kažnjavanje već nadzor

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, već da je reč o upozorenju “za njihovo dobro” kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

“Kažnjavanje nije cilj, cilj nadzora je da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci i da se skrene pažnja građanima koji se vraćaju na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kao bi se brzo sprovelo lečenje”, rekla je dr Kisić za Tv Prva.

Takođe je rekla da su svako okupljanje, i svaka proslava faktori rizika.

“I boravak u nekom našem turističkom mestu jeste faktor rizika, ne samo van granica Srbije, ali kada smo sagledali u prethodne dve nedelje kakav je bio rizik, 20 puta je veća verovatnoća zaraze u nekoj iz okolnih zemalja”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je kazala da je poslata jasna poruka građanima Srbije koliko je rizik veći u okolnim zemljama, te da su zato apelovali da se građani vrate.

Ona je rekla da Krizni štab ima i obavezu i dužnost da građanima ukaže na rizike pod kojima se nalaze.

Dodala je da je iskakanje u broju zaražnih prethodnih dana uobičajeno kada je u pitanju epidemijski tok.

Dan kada smo imali više od 100 novozaraženih je dan kada je virus otkriven u Sremčici u domu za decu i mlade ometene u razvoju, navela je dr Kisić.

Istakla je da je važno da nemamo nijedno novo žarište i da je reč o pojedinačnim slučajevima, ali da se, ako jedan dan imamo 100, a drugi dan 20 novozaraženih, ne može reći da je situacija pet puta bolja.

Navela je da je intenzivan nadzor nad decom školskog uzrasta i da se pokazalo da je funcionisanje nastave uspešno.

“Imamo rešenje za svaki potencijalni scenario koji može da se dogodi”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je bilo sporadičnih slučajeva oboljevanja.

Govoreći o školi “20. oktobar” ona je kazala da je bila reč o lokalnoj transmisiji i da je zato celo odeljenje u izolaciji.

Istakla je da nam sledi period respratornih infekcija i sezonska vakcinacija od oktobra.

Govoreći o vakcini za korona virus Kisić je kazala da je ceo svet željno iščekuje i da zemlja porekla nije bitan faktor već da je ona bezbedna.

Istakla je da taj posao nije jednostavan i da se sprovodi fazno.

U procesu validacija brzih antigenskih testova

Tepavčević je izjavila da je u procesu validacija testova za brz skrining koronavirusa koji detektuju virus iz pljuvačke. Ona je rekla za Tv Prva da je sada velika trka farmaceutskih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i da je to neophodno u borbi sa korona virusom. Naglasila je da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova – oni koji detektuju antitela, i potreban je duži vremenski period da se stvore antitela da bi bio pozitivan, ali i antigenski, koji mogu da detektuju virus.

“U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove, za testove na antitela treba krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilično pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvacke. To je verovatno budućnost”, smatra ona. Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolaganju nekoliko vrsta prvenstveno antigenskih testova koji će se validirati narednih dana, kao i da će prvenstveno biti namenjeni populaciji kojoj je potreban skrining – deci, staračkim domovima, vojnim kolektivima, na granični prelazima.  To su sva mesta gde je opasno da virus bude prisutan, naglasila je Kisić Tepavčević.

“U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju. Svaki od tih testova koji se koriste za brz skrining ima malu verovatnoću da da lažni negativni rezultat”, ističe Kisić Tepavčević. 

Kada je u pitanju vakcina za sezonski grip, Kisić Tepavčević kaže da sledi sezona respiratornih infekcija i uobičajena sezonska vakcinacija protiv gripa, kao da i da će ta vakcina biti dostupna od početka oktobra.

Naglašava da je važno da se najpre vakcinišu oni koji se nalaze u rizičnim grupama.

Kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa ona smatra da su “počele kontroverze oko vakcine, a ona još uvek ne postoji”.

Na pitanje da li imamo pretpostavke čiju vakcinu bismo mi mogli da potražujemo, Kisić Tepavcevic naglašava da postoji procedura kada su u pitanju vakcine, i da zemlja porekla nije presudna već bezbednost i efikasnost vakcine.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *