Kikinda i Zrenjanin u „Paraleli“: Banatski a evropski gradovi

Gosti emisije „Paralela“ medijske mreže Info24 bili su gradonačelnici Kikinde i Zrenjanina, Nikola Lukač i Simo Salapura. Govorili su o ulaganjima u velike infrastrukturne projekte, razvoju privrede, turizma, mladima i populacionoj politici, saradnji dva banatska grada kao i planovima za budućnost.

U uvodnom delu emisije gradonačelnici Kikinde i Zrenjanina pozvali su sve sugrađane da se vakcinišu protiv virusa korona ocenivši da je uz poštovanje protivepidemijskih mera masovna imunizacija jedini način da se pobedi pošast koja je zadesila čitav svet i da se vratimo normalnom životu.

U Zrenjaninu je do sada prvu dozu vakcine primilo više od 31.000 građana a drugu dozu više od 10.000, dok je u Kikindi oko 20.000 osoba  imunizovano jendom dozom i skoro 11.000 sa drugom dozom cepiva protiv Kovida-19. Oba gradonačelnika su se vakcinisala kao i članovi njihovih porodica.

Kikinda i Zrenjanin nalaze se u Banatu u dva susedna vojvođanska okruga. Kikinda je administrativni centar Severnobanatskog okruga, a Zrenjanin, najveći grad u Banatu i treći najveći grad Vojvodine, je sedište Srednjobanatskog okruga.

Povezuje ih sličan mentalitet, tardicija i običaji, slične manifestacije, gastronomija, multikulturalnost i činjenica da su, kao i većina gradova u Vojvodini, višenacionalne zajednice.

„Ono što će nas sigurno u budućnosti još više povezivati su svakako veliki infrastrukturni projekti. Mislim na auto-put koji će da krene od Beograda i poveže i Banat i Bačku preko Zrenjanina i Novog Sada i naravno i tada ćemo imati bolju vezu sa našim susedima u Kikindi“, ukazao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i dodao da ako jedan grad ostvari važan infratsrukturni projekat ili investiciju u privredi sigurno će korist imati i susedi.

Rivalstvo dva grada u Banatu je prošlost a sada jedan drugog podržavaju.

„Ako bude Zrenjaninu doboro, biće sigurno dobro i Kikindi. Kada mene moji sugrađani pitaju pa dobro Zrenjanim se razvija, biće auto-put Beograd–Zrenjanin-Novi Sad ja uvek pitam Kikinđane  kuda mi obično idemo za Novi Sad ili za Beograd?  Pa obično idemo preko Zrenjanina. Kada Zrenjanin dobije auto-put, onda ćemo pokušati političkim lobiranjem da produžimo taj auto-put do Kikinde ili izgradimo neku brzu saobraćajnicu od Zrenjanina do Kikinde“, izajvio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Dodao je da je za Kikindu izuzetno značajna saobraćajnica Sombor-Kikinda odnosno granični prelaz Nakovo Kikinda- Sombor- Bački Breg. Siguran je da će izgradnja brze saobraćajnice  koja će povezati severo- -istok i severo-zapad pokrajine  dovesti nove investitore u Kikindu ali i svaku lokalnu samoupravu koja će biti povezana tom brzom saobraćajnicom.

Prema rečima Lukača, očekuje se da granični pelaz Nakovo dobije status međunarodnog graničnog prelaza koji će raditi 24 sata.

Prvi čovek Zrenjnina, govoreći o privredi i investicijama, napomenuo je da svi gradovi i opštine imaju značajnu pomoć i republičke i pokrajinske vlade.

Naveo je da je u Zrenjaninu  nedavno proširena industrijska zona za 550 hektara što privlači investitore.

“Najveća grinfild investicija je fabrika pneumatika Linglong Tajer, gde su ulaganja blizu milijardu dolara. Takva  investicija koja će zaposliti 1200 sugrađana, pa još trista, koja će okupiti kooperante, sigurno će doprineti sveukupnom regionlanom razvoju. Direktna posledica dolaska tog investitora je izgradnja auto-puta”, istakao je Salapura.

Salapura je rekao da bi za manje od godinu dana trebalo da počne izgradnja auto-puta, kao i da će prvi auto-put na ovom prostoru otvoriti razvojne potencijale u čitavom regionu i značajno promeniti privrednu, ekonomsku sliku.

“Nismo svesni koliko nas lepih stvari i promena očekuje u našem gradu i regionu”, poručio je gradonačelnik Zrenjanina.

Prema rečima prvog čoveka Kikinde, višedecenijsko odsustvo ulaganja u Banat nema racionalnog odgovora. Međutim, od dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS), situacija je znatno promenjena na bolje.

 “Ono što raduje jeste da politika Aleksandra Vučića, politika Srpske napredne stranke jeste da se ravnomerno razvija svaki deo naše Srbije”, istakao je Lukač dodavši da su u Kikindi u poslednjih osam godina, u dva mandata SNS na vlasti, izgrađene dve industrijske zone u kojima rade brojne kompanije koje zapošljavaju nekoliko hiljada Kikinđana čime je “podignut život u Kikindi”.

“Ja kada kažem da smo do pre sedam, osam godina imali jedan restoran u Kikindi, niko mi ne veruje. Mi sada imamo desetine lepih mesta koje treba posetiti u Kikindi i uživati u hrani jer smo multunacionalna i multikulturalna sredina….”, izjavio je Lukač.

Gradonačelnik Zrenjanina je kazao da prethodna vlast nije ispunila obećanja i da je iza sebe ostavila zatvorene fabrike, dok od 2013. godine i dolaska SNS-a na vlast nastaje “velika ekspanzija i intenzivan razvoj svakog regiona i svake lokalne samourpave i to je politika Aleksandra Vučića i SNS-a i ne može niko da kaže da to nije tako”.

Salapura je poručio da za infrastrukturni razvoj posebno izgradnju auto-puteva treba strpljenja jer ne mogu putevi i pruge da se “izgrade preko noći”.

Dodao je da aktuelna vlst sada stalno mora da podseća građane kako je bilo pre dolaska SNS-a na vlast, koliko je bilo nezaposlenih i kolike su bile plate, a kako je danas.

Da je paltežna moć građana Zrenjanina znatno bolja svedoči i otvaranje velikih trgovinskih lanaca i “najveći procenat stanogradnje u protekle dve decenije”.

“Mora da se radi i ono što se obeća, ono što je realno, mora da se ispuni i ostvari i zato politika koju sprovodi naša Vlada i predsednik moramo da sledimo a naši sugrađani je prepoznaju”, poručio je Salapura.

Gradonačelnik Kikinde rekao je da je zatvaranje fabrika bio manir Demokratske stranke i Demokratske opozicije Srbije (DOS), a da  je o dolaska SNS-a na vlast u Kikindi otvoreno desetine fabrika sa nekoliko hiljada zaposlenih.

“Kikinda je živnula, maldi se vraćaju, mladi bračni parovi, što nam daje energiju da radimo još bolje”, rekao je Lukač.

Najavio je izgradnju fabrike vode i u narednih nekoliko nedelja očekuje se potpisivanje ugovora za realizaciju te investicije od deset miliona evra.

“Posle više decenija grad Kikinda dobiće gradsku pijacu, modernu i funkcionalnu u centru grada, na ponos svih nas. U narednih nekoliko meseci očekuje se zavšetak da kažem višedecenijskog projekta koji je realizovan u poslednje dve godine uz pomoć pokrajinske vlade. Nadam se da ćemo u narednih mesec dana izabrati i izvođača radova za prvu fazu rekonstrukcije Opšte bolnice Kikinda”, ispričao je Lukač i dodao da su to samo neki od projekata koji će se raditi pored ulaganja u svako od devet sela grada Kikinde.

Zrenjanin pokušava da reši pitanje ispravne pijaće vode.

“Zrenjanin je prva lokalna samouprava gde je još 2004. godine zabranjena upotreba vode  za piće i mi se s tim problemom borimo i prvi smo krenuli da ga rešavamo”, izajvio je Salapura koji nije želeo da daje “laka obećanja” i rokove kada će biti izgrađena fabrika vode.

Salapura je predočio da na 150 hektara u industrijskoj zoni radi 31 investitor od kojih je 21 domaći, a 18 iz Zrenjanina koji su tu otvorili fabrike u poslednjih sedam, osam godina, što svedoči koliko su poboljšani  preduslovi da investitori ulože u Zrenjaninu.

Obe lokalne samouprave ulažu značajna sredstva u projekte i programe populacione politike.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope nagradila je Kikindu Plaketom časti za 2020. godinu, trećem po redu priznanja u Evropi. Najveći grad na severu Banata tako je jedini u Srbiji koji je dobio Plaketu časti na osnovu dobrih međuljudskih odnosa, saradnji sa bratskim gradovima i odnosa prema građanima. Plaketa časti ustanovljena je 1955. godine i predstavlja pretposlednji stepenik za dobijanje najvišeg priznanja Saveta Evrope, što i jeste cilj Gradske uprave u narednom periodu.

S druge strane, Zrenjanin je u Lisabonu promovisan u Evropski grad sporta 2021. godine i prvi je grad iz Republike Srbije koji je zaslužio takvo priznanje.

Evropski grad sporta Zrenjanin je postao zahvaljujući bogatoj sportskoj tradiciji, visokim sportskim dometima, sportskoj masovnosti i organizovanosti, organizaciji velikih takmičenja i značajnim ugaganjima u sport i sportsku infrastrukturu.

“Kikinda i Zrenjanin su banatski a evropski gradovi”, zaključio je Salapura.

Gradonačelnici Kikinde i Zrenjanina ukratko su predstavili  i turističke potencijale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet