KAMPANjA ZA VAKCINACIJU I NA JEZICIMA NACIONALNIH MANjINA

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), predstavilo je u Palati „Srbija“ početak društveno odgovorne kampanje za imunizaciju protiv KOVID-19 virusa. Dodatna vrednost ove kampanje jeste ta što su poruke poslate i na jezicima nacionalnih manjina koje žive u Republici Srbiji.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da ”ovom kampanjom želimo da se obratimo na jezicima koji su razumljivi svima koji žive u Srbiji, koliko je važno da zaštitimo sebe jer tako čuvamo druge. Epidemija nije gotova, virus nije pobeđen i jedini način da učinimo sve što je u našoj moći, to je da se vakcinišemo i da tako skratimo rok koji je virus svojom eksponencionalnom moći zaraze sebi propisao’’.

Cilj kampanje Zaštiti sebe čuvaj druge  je podizanje svesti da se vakcinacijom štite pravo na život i pravo na zdravlje stanovništva Republike Srbije, s posebnim fokusom na građane koji su pripadnici nacionalnih manjina. Ideja je da se poruka o važnosti imunizacije proširi i stigne do svih građana i građanki na njihovom maternjem jeziku, bez obzira da li je njihov jezik u službenoj upotrebi i bez obzira na mesto stanovanja.

– Kao predstavnik preko milion građana pripadnika nacionalnih manjina smatram da je napor Vlade Republike Srbije kroz Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i institucije Predsednika Srbije od izuzetnog značaja što se i u ovako otežanim pandemijskim okolnostima, na najodgovorniji mogući način vodi računa i o osiguravanju zdravlja ne samo većinskog srpskog naroda, već i pripadnika svih nacionalnih zajednica Republike Srbije, što pokazuje i ova kampanja gde se pripadnicima manjina omogućava da donesu pravilnu odluku obraćajući im se na njihovom maternjem jeziku. U tom pravcu bih želeo da se u ime svih zahvalim svim pomenutim institucijama na naporu da podignemo nivo svesti pripadnika naših zajednica i pošaljemo jasnu poruku da vakcina spašava život – istakao je predsedavajući Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina Borče Veličkovski.

Kampanja, takođe, ima za cilj da u ključnom momentu ohrabri i podstakne građane na vakcinaciju, kao i da istakne važnost kolektivnog imuniteta pre svega zbog građana koji nisu u mogućnosti da se vakcinišu iz bilo kojih zdravstvenih razloga.

– Kampanja za imunizaciju protiv virusa KOVID-19 urađena je u okviru programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” i usmerena je na sve građane i građanke Republike Srbije, uz poseban fokus na pripadnike i pripadnice nacionalnih manjina. U okviru kampanje pripremljeno je preko 44.700 flajera, 1200 postera, 21 džingl za radijsko emitovanje i 21 animirani film za potrebe 23 zajednice. Svi materijali prevedeni su na 19 jezika u saradnji sa 23 nacionalne manjine koje žive u Srbiji. Poseban cilj je da se sve neophodne infomacije o važnosti imunizacije približe pripadnicma nacionalnih manjina na njihom maternjem jeziku, kao i da poruka stigne do svih delova Srbije – izjavio je Robert Bu, vođa tima programa ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”. 

Do sada je u Republici Srbiji vakcinisano preko 48% stanovništva, što ukazuje da još uvek nisu stečeni uslovi za kolektivni imunitet, koji je od vitalnog značaja za suzbijanje pandemije. Trenutno, situacija u Srbiji je stabilna, ali se očekuje porast zaraženih od septembra 2021. godine sa novim sojem delta virusa KOVID-19, pogotovo onih koji do sada nisu primili ni jednu od ponuđenih vakcina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *