Kabinet ministra Tončeva organizovao online okrugle stolove za nerazvijene opštine o usklađivanju lokalnih planova sa Agendom 2030

Kabinet ministra zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novice Tončeva, u saradnji sa Kabinetom premijerke Ane Brnabić i specijalnom savetnicom premijerke za sprovođenje Agende 2030 prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, počeo je realizaciju druge faze projekta „Održivi razvoj: izazovi i mogućnosti na lokalnom nivou“. Veliku pomoć u realizaciji okruglih stolova u nerazvijenim opštinama pružaju Švajcarska i Nemačka organizacija za saradnju, posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a u okviru projekta “Reforma javnih finansija – Agenda 2030”. U pitanju su onlajn okrugli stolovi u kojima učestvuju i predstavnici nedovoljno razvijenih sredina, kao i predstavnici socijalno-ekonomskog razvoja, a cilj je postavljanje pravca održivog razvoja i usklađivanje ciljeva Agende o održivom razvoju sa loklanim planovima.

“Ovakav tip dijaloga je izuzetno važan kako bismo, svi zajedno, sagledali poteškoće opština na lokalnom nivou, a onda zajedničkim snagama  radili i doprineli ostvarivanju održivog razvoja. Naš najvažniji cilj je da povećamo kvalitet života lokalnog stanovništva i održimo i unapredimo demografsku strukturu koja će obezbediti održiv socio-ekonomski i demografski razvoj i ovih delova Srbije. Zahvalan sam što nas podržavaju i predstavnci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) koji su prepoznali značaj i važnost ove teme, odnosno na pružanju adekvatne pomoći i podrške devastiranim opštinama za rast i razvoj, smanjivanje siromaštva, poboljšanje socijalno – ekonomske situacije, a što se direktno poklapa sa ciljevima Agende 2030, konkretno sa ciljem 11“ naglasio je ministar Tončev.

Ciljevi održivog razvoja (COR) Agende 2030 zvanično su stupili na snagu 1. januara 2016. godine nakon usvajanja rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru 2015. U narednih 15 godina se od država potpisnica, među kojima je i Srbija, očekuje da mobilišu sve resurse kako bi iskorenili siromaštvo, borili se protiv nejednakosti i našli odgovore na klimatske promene. Agendom 2030. je definisano 17 ciljeva na čije ostvarenje su se obavezale države potpisnice.

48 thoughts on “Kabinet ministra Tončeva organizovao online okrugle stolove za nerazvijene opštine o usklađivanju lokalnih planova sa Agendom 2030

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *