JP Užice razvoj: Novo lice grada Užica

Grad Užice je ove godine realizovao puno projekata, kada su u pitanju i niskogradnja i visokogradnja. Za veći deo kapitalnih projekata, plansku i projektnu dokumentaciju, kao i nadzor, radilo je JP Užice razvoj. Jedan od najbitnijih i najskupljih projekata, svakako je izgradnja nove industrijske zone na Beloj Zemlji, čiji su radovi u toku.

U novoj industrijskoj zoni na Beloj Zemlji, kojja bi trebalo da privuče mnoge strane, ali i domaće innvestitore, trenutno se izvode radoovi na izgradnji fekalne kanalizacije, gde će biti postavljen kolektror, a sredstva za ove namene, u visini od 50 miliona dinara, oobezbedili su grad Užice i resorno ministarstvo. Radove izvodi užička firma Jedinstvo.

„Ovih dana radi se osnova za buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jer su dva kraka već urađena. Deo radova izvešće se u narednoj godini, a trenutno radimo na projektnoj dokumentaciji za putnu infrastrukturu, gde je reč o glavnoj saobraćajnici dugoj oko 1,6 kilometara. Inače, ovom fekalnom kanalizacojom obuhvatićemoi dva postojeća naselja – Čair 1 i Čair 2, gde će biti priključeno 800 stanovnika“, kaže za portal INFO 24 Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj.

Takođe, u ovoj godini, završena je kompletna rekonstrukcija škole u naselju Turica, gde je Kancelarija za javna ulaganja dala kompletna novčana sredstva, u iznosu od 63 miliona dinara. Ovih dana privode se kraju i radovi na komletnoj rekonstrukciji fekalne kanalizacije u Ulici Miloša Obrenovića, vredno oko 69 miliona dinara, za šta je 425.000 evra dobijeno od EU PRO fonda. Uz ovu ulicu, rekonstrukcija je obavljena i u još dve – Karađordđeva i Heroja Jerkovića.

„Jako smo ponosni sa realizacijom pomenutih projekata, jer ćemo ovim činom rešiti kompletan sliv najvećeg užičkog naselja Krčagova, koje je već sada postalo centar i privrede i obrazovanja. Jer, već tu imamo i rekonstrukciju komandno – obrazovnog centra u bivšoj kasarni, čiji se radovi privode kraju. Ova velika investicija, vredna 49 miliona dinara, finansirana je zajedničkim sredstvima grada i ministarstva privrede. Takođe, Užice dobija i regionalnii inovacioni start up centar, koji će se nalaziti u Krčagovu, a njegovu izgradnju finansira, sa 46 miliona dinara, takođe ministarstvo privrede. Radi se o 424 kvadrata, čiji će radovi biti završeni do marta 2020. godine, a prostor će biti opremljen za buduće biznismene“, naglašava Maksimović.

Inače, ministrstvo privrede u ovoj godini dalo je gradu na Đetinji velika novčana sredstva za razne namene, a između ostalih, i za kompletnu rekonstrukciju Banjičke ulice.

JP Užice razvoj uključeno je i na radovima na rekonstrukciji i izgrdnji novog platoa ispred Narodnog muzeja, čija je vrednost radova oko 9 miliona dinara. Plato će biti popločan plavim kamenom, tkz. Plavi tok, već je urađena nova staza ka Titovoj bisti, kao i mobilijar. Sledeće godine biće postavljena i nova rasveta, tako da će grad Užice, na pomenutom mestu, imati jednu novu, atraktivnu turističku ponudu.

„Inače, ove godine urađene su i mnoge rekonstrukcije gradskih ulica, a radove je finansiralo JP Putevi Srbije. Tako je rekonstruisana ulica Nikole Pašića u punom profilu, zatim ulica Miloša Obrenovića, a trenutno se pripremamo za asfaltiranje i Zlatiborske ulice, u dužini od 1,3 kilometra.  I u narednoj godini nastavljamo istim tempom, a tu nas, pre svega, očekuje novi kružni tok kod Muzeja, vrednosti oko 60 miliona dinara. Radićemo i sanaciju i rekonstrukciju Glavne ulice, od Muzeja do Gradse kuće“, kaže Nikola maksimović.

I gradska opština Sevojno može se pohvaliti mnogim investicijama, a svakako je jedna od najvažnijih i najvećih rekonstrukcija stare škole. A u komšiluku, u Krčagovu, konačno se može pričati o nastavku rekonstrukcije sportske hale, za šta je ministarstvo za sport opredelilo 660.000 evra. Radovi su već počeli, a završetak se očekuje u septembru sledeće godine, kada će hala i biti puštena u rad. A novoizgrađeni Studentski dom već je počeo sa radom i primio prve studente. Sredstva za njegovu izgradnju, vredna 3,2 miliona evra, obezbedili su grad Užice i ministarstvo prosvete.

„Ove godine, posebno sam ponosan na to što je ovo javno preduzeće, Užice razvoj, osvojilo drugu nagradu  na međunarodnom Sajmu urbanizma, za aktuelna ostvarenja u oblastima  prostornog i urbanističkog planiranja. Nagradu smo dobili za Plan detaljne regulacije Stari Grad, a posebno smo srećni što je sam ovaj Plan prepoznat kod komisije koja je sastavljena od eminentnih imena iz ove branše. Inače, ovaj dokument predviđa jednu novu turističku destinaciju na našem Starom Gradu, gde ćemo imati mnoge novine, poput pešačkog mosta, koji će srednjovekovnu tvrđavu povezivati sa vidikovcem, potom mnoge pešačkei biciklističke  staze,  manji amfiteatri, ali i restorani, a sve u cilju razvijanja ove destinacije u sportske, ali i turističke svrhe“, naglasio je direktor JP Užice razvoj, Nikola Maksimović.

Naredne godine, i u  mesnu zajednicu Turica biće uloženo mnogo para, pre svega u infrastrukturne projekte. Biće rekonstruisana ulica Ive Andrića, u dužini od 1,3 kilometra, a trenutno se izvode radovi na izgradnji kišne kanalizacije, vredni 16 miliona dinara. U ulici Dušana Popovića radi se izmena azbestnog cevovoda, nakon čega će se pristupiti i njenom asfaltiranju, kao i u ulica Stanoja Glavaša, Radničkog bataljona…

Pored mnogih investicija u samom gradu, Užice će svakako dobiti jednan novi i moderan izgled.

„Trenutno radimo projektnu dokumentaciju za izgradnju kotlarnice na Međaju, a u okviru toga uradili smo Plan detaljne regulacije, odnosno novo urbanističko rešenje vezano za izgled novog mosta Kralja Aleksandra, koji će predstavljati takozvani Svetionik grada Užica“, kaže Maksimović.

Nada Dželebdžić / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *