Joksimović: Srbija ostvarila značajan napredak u brojnim oblastima

Poslednji polugodišnji izveštaj Evropske komisije jasno pokazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u brojnim oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, posebno imajući u vidu otežavajuće društvene i ekonomske okolnosti koje su obeležile prethodni period usled pandemije virusa korona, ističe ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući dokument koji je upravo dospeo u javnost.

Objašnjava da je reč o „non-pejperu”, tačnije polugodišnjem izveštaju o prelaznim merilima za poglavlja 23 i 24, u okviru klastera 1 – Osnove po novoj metodologiji.

Značajan je jer će države članice na osnovu nalaza o postignutom napretku u vladavini prava odlučivati o daljoj podršci konkretnim koracima u pristupnim pregovorima Srbije, pre svega o održavanju političke međuvladine konferencije i eventualnom otvaranju klastera do kraja ovog meseca.

“Ono što je ipak najznačajnije kada je reč o našoj spremnosti za nastavak pregovora jeste činjenica da smo uspeli da u kratkom roku spremimo sve neophodne procedure za potpunu pripremu cela dva klastera: 3 – Inkluzivni rast i konkurentnost i 4 – Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost. To smo postigli napornim, koordiniranim i spregnutim radom nove strukture za vođenje pregovora, koji sam inicirala i koncipirala ja kao ministar za evropske integracije i glavni pregovarač, a vlada usvojila, i svih nadležnih ministara i najviših političkih zvaničnika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *