Joksimović sa ministrima Vargom i Sijartom

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Budimpešti sa ministrom pravde u Vladi Mađarske Judit Vargom o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim pitanjima i aktuelnim odnosima u regionu.

Joksimović je naglasila kao i prilikom sinoćnjeg susreta sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, da Srbija visoko ceni podršku Mađarske evropskoj integraciji naše zemlje, a posebno angažovanje našeg suseda kako bi primena izmenjene metodologije politike proširenja Evropske unije bila što efikasnija i što pre dovela do ubrzanja pristupnog procesa.

“Mađarska u potpunosti sagledava sve reformske aktivnosti Vlade Srbije, naročito one od značaja za dostizanje merila za nastavak pregovora”, rekla je Joksimović.

Joksimović i Varga posebno su istakle da način na koji se, po najvišim evropskim standardima, ostvaruju prava srpske i mađarske manjine u njihovim zemljama, može biti primer za sve u regionu.

Saglasile su se da su obe zemlje spremne da ta i sva ostala iskustva u vezi sa evropskom integracijom podele sa zainteresovanim partnerima na Zapadnom Balkanu s ciljem što brže i sveobuhvatnije konvergencije regiona sa Evropskom unijom.

Joksimović i Varga razgovarale su i o Konferenciji o budućnosti Evrope.

Mađarska se zalaže da i partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju u radu Konferencije jer je to prilika da prezentuju svoje viđenje o budućnosti Evropske unije koja je na dobrobit svih građana, kako onih iz država članica tako i onih koji su iz zemalja koje su u procesu pristupanja.

Joksimović je informisala sagovornicu da je Vlada Srbije već otpočela pripreme za aktivni doprinos građana Srbije u debati i praćenju Konferencije.

Kako je najavljeno, danas će Joksimović i Sijarto potpisati i Godišnji plan rada 2020-2021. na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Mađarske i Vlade Republike Srbije o stručnoj pomoći za pristupne pregovore Republike Srbije Evropskoj uniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *