Joksimović i Godfri: SAD aktivno podržavaju reforme i proces evropskih integracija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su danas o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, pitanjima bilateralne i regionalne saradnje, a pre svega o realizaciji američke razvojne podrške reformama u našoj zemlji.

Joksimović je upoznala američkog ambasadora sa prioritetima vlade kada je reč o evropskom putu Srbije, pre svega u kontekstu planova za ubrzanje sprovođenja sveobuhvatnih reformi na putu ka članstvu u EU. “U toku pandemije, ekonomska stabilnost i dalji privredni rast važan su zadatak koji Srbija sprovodi i čemu stremimo, jer smo svesni činjenice da samo snažna tržišna ekonomija može da građanima olakša ovu globalnu krizu. Prioritet će biti i unapređenje vladavine prava, bolji rad javne uprave i jačanje lokalnih samouprava – sve ono na čemu partnerski radimo i što sprovodimo uz značajnu pomoć Vlade SAD, na čemu smo veoma zahvalni”, naglasila je Joksimović.

Uz zahvalnost na podršci koju su SAD do sada pružile Srbiji u borbi protiv Kovid-19, ministarka Joksimović posebno je istakla značaj projekata kojima se finansira reforma pravosuđa i efikasnost sudstva, zatim unapređenje regulatornog okvira u medijskoj sferi, podrška privrednim subjektima da budu konkurentniji na tržištu, ženskom preduzetništvu, kao i poboljšanju energetske efikasnosti. “Svi ovi projekti imaju direktan uticaj na kvalitet života građana, na otvaranje novih radnih mesta i to smatram našim najvećim zajedničkim uspehom u tom delu bilateralnih odnosa”, poručila je ministarka.

Posebno je bilo reči o koordinaciji projekata koje u našoj zemlji finansiraju brojni međunarodni i bilateralni donatori sa onima u koje će se uključiti američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC), koja se od nedavno etablirala u Beogradu.

Ambasador Godfri izrazio je podršku Srbiji u sprovođenju svih strateških planova i aktivnosti na putu ka članstvu u EU i posebno naglasio važnu ulogu naše zemlje u postizanju stabilnosti u regionu, uz snažno ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana, kojem će doprineti i Vlada SAD investiranjem u infrastrukturne projekte.

Zajednički je ocenjeno da sve ove aktivnosti usmerene na postizanje političke i ekonomske unutrašnje stabilnosti, značajno doprinose da Srbija postane najatraktivnija zemlja za investicije u regionu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *