Jelena Begović: Fond za nauku jedan od ključnih mehanizama za rast i razvoj države

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović prisustvovala je sinoć obeležavanju četiri godine rada Fonda za nauku Republike Srbije i tom prilikom izrazila nadu da će kroz 10 godina nauka biti ta koja će diktirati ekonomski razvoj zemlje.

Begović je u Muzeju nauke i tehnike istakla da je doneta strategija koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, gde želimo da izgradimo snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove.

Takođe, kako je poručila, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače, kao i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i da pokažu šta Srbija ume i zna.

Ministarka je naglasila da je Fond za nauku postao veoma važan oslonac za srpske naučnike i svakako jedan od ključnih mehanizama kako države, tako i naučne zajednice, da nauku usmerimo ka izvrsnosti i inovacijama.

Važno je, kako je dodala, da iskoristimo i neiskorišćeni potencijal naše dijaspore i sjajnih ljudi u rasejanju koji su jako uspešni i motivisani da pomognu našoj lokalnoj zajednici kroz konekcije, projekte, transfer znanja i tehnologije, a Fond za nauku imaće još jedan novi poziv upravo vezan za dijasporu, koji će svakako biti važno vezivno tkivo između naše naučne zajednice i sveta.

Ona je podsetila na to da je država u prethodnom periodu puno ulagala u nauku, ističući važnost fondova, izgradnje naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

Prema njenim rečima, projekat „Promis“ je pravi pokazatelj koliko možemo biti hrabri u nauci i sa Fondom radimo na tome da se hrabrost naučnika transponuje na pozive novog evropskog okvira Horizont, gde Srbija treba da ima sve više dobitnika prestižnih međunarodnih grantova.

Tek ćemo pokazati koliko Srbija ima sjajnih naučnika i koliko vredi ulagati u nauku, zaključila je ministarka.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić napomenula je da je ovaj fond do sada otvorio osam programa, uskoro otvara i deveti, a do kraja godine biće otvoreno još ukupno četiri programa.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara ukazao je na to da postoji jaka veza između inovacija, preduzetništva i ekonomskog rasta u jednom društvu, i dodao da će Svetska banka nastaviti da podržava razvoj Srbije u ovim oblastima, u saradnji sa Evropskom unijom i Vladom Srbije.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini poručio je da EU nastavlja da podržava nauku, tehnološki razvoj i inovacije, ne samo kako bi obezbedila kompetitivnost ekonomija, već i  bolji standard života svim građanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *