Jednostavno pitanje za sve zapadne zemlje

Svaka čast predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako se bori za Srbiju. To ponosno govorim i pišem. Ovu kolumnu sam napisao u toku posete SAD i Vašingtonu.

Predsednik Vučić Srbije pokazao je javnosti najvažniji dokument do sada i postavio jednostavno pitanje za sve zapadne partnere. 

Predsednik je zamolio naše zapadne parntere da mi i kažu koji od pet važnih dokumenata koje žele da poštuju – Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum ili Vašingtonski sporazum.

Došli smo i do šestog značajnog dokumenta EU, iz 2003. godine, čuvenog Solunskog dokumenta o proširenju EU na Zapadni Balkan. 

“I upravo u svetlu podnošenja aplikacije za članstvo u EU tzv. Kosova, moje pitanje je: Hoće li poštovati dokumenta koja su sami donosili, pa čak i istorijska, jer u tački 5. Solunskog dokumenta se kaže da u potpunosti podržava implementaciju Rezolucije 1244, tako da moje pitanje od danas je: Koji od ovih šest dokumenta želite da poštujete i mi ćemo biti saglasni apsolutno”, rekao je jasno naš predsednik.

Podsećam da su predsednik Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić najavili pre nekoliko dana da će Srbija zvanično zatražiti povratak Vojske Srbije na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244.

Prema aneksu 2 Rezolucije 1244, Srbija ima pravo da vrati do 1.000 pripadnika svojih snaga bezbednosti i to u tri slučaja: za obeležavanje ili čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

Srpske snage bi u slučaju povratka na Kosovo i Metohiju delovale sa pripadnicima međunarodnih snaga koje su već prisutne u južnoj srpskoj pokrajini.  

Predsednik Srbije je najavio da će Srbija zvanično od Kfora zatražiti dozvolu za povratak pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244.

Usaglašen je tekst koji će se u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije na teritoriji Kosmeta.

Nema iluzije da će takav zahtev Srbije biti prihvaćen, ali kako kaže predsednik, naša diplomatska i pravna borba je tek počela.

Živela Srbija!

Uglješa Mrdić

14. decembar 2022. godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *