Jaka poruka sa litije i molebana u Loznici: “Niko ne može da cepa naš duhovni prostor”

Mirno i dostojanstveno, predvođeni episkopom Lavrentijem, vernici su prošli su gradskim ulicama i trgovima i vratili su u hram na Šancu.

Posle molebana u drevnom hramu, u cengtru grada, koji j posvećen Pokrovu Prsvete Bogorodice u Loznici, koji je služio episkop šabački Lavrentije, sa svettenstvom iz Jadra, za sršski narod na Kosmetu i u Crnoj Gori, krenula je litija kroz grad u kojoj ne bilo nekoliko hiljada Lozničana i Jadrana.

Narod ovog dela Srbije, koji je, vazda, kroz vekove i decenije, bio od velike koristi braći u svim delovima Srbije i van nje, gde je, na razne načine, tokom minulih ratova prošlo, kraće ili duže zbrinjavano oko pola miliona Srba nevoljnika iz BiH i Hrvatske, okupio se u litiju da iskaže ljubav prema braći u Crnoj Gori, koji su ustali da zaštite srpske pravoslavne bogomolje.

Mirno i dostojanstveno, predvođeni episkopom Lavrentijem, prošli su gradskim ulicama i trgovima i vratili su u hram na Šancu. Molebani za Srbe u Crnoj Gori i na Kosmetu, inače, održavaju se svakog petka u crkvama u lozničkom kraju, u obe crkvene opštine.

Sabrali smo se, ovde, u junačkoj i plemenitoj Loznici, da ukažemo na značaj našh svetinja, koje su bile i ostale naš najbolji putokaz za budućnost i lakšu borbu sa aktuelnim mukama i nevoljama – rekao je vladika Lavrentije.

Borba za očuvanje naših svetinja naša je stalna obaveza. Naš duhovni prostor je jedinstven i niko ge ne može da deli, cepa, razdvaja ili arči kako mu padne na pamet. Lepo je bilo videti lica ovih ljudi koji imaju toliku ljubav i toplinu za svetinje i u Crnoj Gori i za našu braću u njoj.

INFO 24 / Novosti.rs / Foto: Novosti.rs, Mitrić V.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *