Jadranka Joksimović: u narednom periodu biti spremna još dva klastera

Ministarka za Evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će u narednom periodu biti spremna još dva klastera, odnosno celina poglavlja pregovora sa Evropskom unijom.

Joksimović je primetila da je Srbija jedina zemlja koja je potpuno restrukturirala svoje pregovaračke strukture prema novoj metodologiji za pristupanje Evropskoj uniji, koja podrazumeva da su svih 35 pregovaračkih poglavlja grupisana u šest klastera, koji se otvaraju odjednom.

Joksimović je istakla da se zahtevalo dodatno političko vođenje, posebno u oblasti vladavine prava, gde su se u proces aktivno uključili i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Mi smo aktivno pristupili tome i sve definisali onako kako nova metodologija nalaže i mislim da ćemo biti spremni za klaster tri i četiri u narednom periodu”, rekla je Joksimović.

Joksimović je najavila da bi pred kraj portugalskog predsedavanja Evropske unije, odnosno do kraja juna, trebalo da se održi Visoka politička međuvladina konferencija.

Joksimović je pojasnila da se po staroj metodologiji ta konferencija sazivala samo ako se otvara poglavlje, a da je po novoj njen cilj strateško vođenje dijaloga.

Ako bude ocene da je bilo napretka može da se donese odluka i o otvaranju klastera, istakla je Joksimović.

Joksimović je izrazila uverenje da do kraja godine možemo da otvorimo jedan ili dva klastera.

O poglavlju 35 koje se tiče odnosa sa Prištinom, a sada se nalazi u klasteru jedan, Joksimović je rekla da je ono od početka bilo jedan od dodatanih političkih uslova koji prate i mere implementaciju Briselskog sporazuma.

Kako je navela, u našem pregovaračkom okviru jasno piše da moramo da postignemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa i da treba doći do toga, što je stvar procesa i obaveza.

“Nama je lako meriti puls, mi se držimo svega što smo u dobroj veri u cilju regionalne saradnje potpisali, i poštujemo obaveze koje su preduzete”, rekla je Joksimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *