Jačanje partnerstva Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske

          Ministarka državne uprave i loklane samouprave Marija Obradović i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, saglasne su da se samo uspostavljanjem dinamične saradnje može jačati partnerstvo dva ministarstva.

          Na marginama sednice vlada Republike Srbije i Republike Srpske, koja je održana danas u Istočnom Sarajevu, Obradović i Jujić su tokom bilateralnog susreta potpisale odluku o obrazovanju zajedničke radne grupe koja će kooridinirati aktivnostima u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji, koja su dva ministarstva potpisala još 2019. godine. Cilj je da se stvori održiva i dinamična saradnja u oblastima za koje su ministarstva nadležna, kako bi se reformske aktivnosti implementirale u praksi. Sagovornice su se složile da se Republika Srbija i Republika Srpska u procesu reforme sistema uprave suočavaju sa sličnim izazovima i da baš zbog toga mogu zajednički da deluju i pružaju međusobnu podršku. Iako je reforma javne uprave jedna od osnovnih reformi u procesu evropskih integracija, efikasna, ekonomična i otvorena javna uprava se gradi radi građana.

          „Pozitivno ocenjujem saradnju i atmosferu tokom zajedničke sednice vlada i važno je istaći da su saradnja i povezanost između Srpske i Srbije izuzetno prirodne, da ćemo uvek biti spremni da podržavamo jedni druge, ne samo u reformskim procesima, nego i po drugim zajedničkim političkim pitanjima koja su značajna za naše građane, građane Srpske i građane Republike Srbije“, poručila je ministarka Obradović.           Danas potpisana Odluka o imenovanju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji između Ministarstva državne uprave i loklane samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske predviđa usvajanje Akcionog plana za njegovo sprovođenje za period 2021-2022. godine u oblastima reforme javne uprave, međuopštinske saradnje, upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, stručnih ispita, inspekcijskog nadzora, upravne inspekcije, jedinstvenog upravnog mesta, centralnog registra stanovništva, EU integracija, međunarodne saradnje i projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *