Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 29. avgusta

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema gentskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:
a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. Preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“

Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.

PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA ,OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA

ODRŽAVATI DISTANCU ,
NOSITI MASKU,
PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija otkrivaju da će osobe zaražene virus SARS-CoV-2 verovatno imati simptome sledećim redosledom:

  • groznica
  • kašalj i bolovi u mišićima
  • mučnina, povraćanje ili oboje
  • proliv

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 29.08.2020.GODINE

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA,U GRADU JE OD 07.07.2020 VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERA KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

U avgustu do sada 6 dana bez laboratorijski potvrđenih novobolelih.

Danas 4 laboratorijski potvrđena novobolela.

Tab.1.Prikaz pregleda na COVID-19 , novoobolelih, hospitalizacija , obolelih u kućnoj izolaciji, izlečenih i umrlih u drugom piku epidemije , u mesecu avgustu

Promenljiv i veliki broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ i PUC Bolnice , veliki broj osoba u kućnoj izolaciji i samoizolaciji ,manji broj laboratorijski potvrđenih novobolelih i na hospitalizaciji ukazuju da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava ali da je i dalje nestabilna što zahteva da se sve naložene i predložene preventivne mere koje se odnose na pojedince i poslovne subjekte i dalje sprovode .

Školske i predškolske ustanove započinju i/ili nastavljaju sa radom po planu Ministarstva, a pri obavljanju vaspitno obrazovne delatnosti treba da sprovode sve mere koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , Vlade RS i Štaba za vanredne situacije Grada.

Poslovni subjekti obavljaju delatnost uz sprovođenje preventivnih mera propisanih Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti („Službeni glasnik RS“, broj 94 od 3. jula 2020), Vlade RS i Štaba za vanredne situacije Grada( u nastavku izveštaja)

Objekti kulture u Gradu do daljnjeg ne organizuju kulturne manifestacije i filmske predstave.

Kordinirani zajednički inspekcijski nadzori sprovođenja naloženih i predloženih preventivnih mera se nastavljaju.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 66 osoba sa respiratornim infekcijama .Uzeto 29 brisa.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo, je pregledano 5 sumnjivih i verovatnih slučajaeva na COVID 19. Na hospitalizaciju izvršena 0 prijema . Uzet 1 bris.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 18 osobe sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih COVID 19osoba ( infektivno COVID – 3 i pulmo COVID – 15).

U ZZJZ se istržuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. Uzeto 61 briseva.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1159 .U drugom piku epidemije od 17.06.2020 do danas je laboratorijski potvrđeno 965obolelih osoba,više muškog nego ženskog pola , prosečne starosti ispod 50 godina.

U kućnim uslovima se leči 63 a u bolnici 6 laboratorijski potvrđenih obolelih osoba.

Od početka epidemije izlečeno 1063osoba, u drugom piku epidemije je izlečeno 887 osoba.

Broj uzetih briseva 28.08.2020.godine je 91 . Od početka meseca avgusta uzeto 2822 brisa .

Broj umrlih od početka epidemije je 27 .U drugom piku epidemije umrlo je 8 osoba.

U poslednja 24 časa, od ostalih opštinama Okruga je 1 laboratorijski potvrđena novoobolela osoba u Lajkovcu .

Broj zaraženih radnika u ZU od početka epidemije 93. U prvom piku je obolelo 49 zaposlenih, a 1 osoba je umrla. U drugom piku epidemije 44 novoobolele osobe. Broj osoba u kućnoj izolaciji2 a izlečenih osoba 42.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *