Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 04. septembra

Novi korona virus SARS-CoV-2 predstavlja potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u humanoj populaciji.Prema genetskoj strukturi sličan je SARS-CoV.

Prenos SARS–CoV-2 odvija se sledećim mehanizmima:
a. Najčešće se širi bliskim kontaktom sa osobe na osobu (oko 1,8 metara razdaljine).
b. Preko respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kašlje ili kija, slično kao što se širi virus gripa i ostali respiratorni patogeni.
c. Te kapljice mogu doći u kontakt sa ustima, nosem ili očima ljudi u blizini inficiranog, ili ih isti mogu udahnuti u pluća.
d. Dodirom površina ili predmet koji imaju virus na sebi, a zatim dodirom sopstvenih usta, nosa ili eventualno očiju.Postoje dokazi da koronavirusi mogu ostati infektivni na neživim površinama nekoliko sati ili čak dana.
e. Postoji velika verovatnoća da normalan govor dovodi do prenošenje virusa u vazduhu u zatvorenim okruženjima“
Oboljenje može biti asimptomatskog ili lakog oblika sa respiratornim simptomima (kašljem, nedostatkom daha, otežanim disanjem) i temperaturom.
U težim slučajevima, infekcija može da izazove upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, bubrežnu insuficijeniju, pa i smrt.
PRESECANjEM NAVEDENIH PUTEVA PRENOSA ,OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM ASIMPTOMATSKIH , PRESIMPTOMATSKIH NOSILACA VIRUSA I LEČENjEM OBOLELIH SE SPREČAVA DALjE ŠIRENjE BOLESTI I ZATO TREBA:

  • ODRŽAVATI DISTANCU,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA,
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVATI, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU.

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija otkrivaju da će osobe zaražene virus SARS-CoV-2 verovatno imati simptome sledećim redosledom:

  • groznica,
  • kašalj i bolovi u mišićima,
  • mučnina, povraćanje ili oboje,
  • proliv

Ovaj redosled je posebno važan jer je poznato da se može preklapati ciklusi bolesti poput gripa i COVID-19 .
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 04.09.2020.GODINE

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA, U GRADU JE OD 07.07.2020. VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERE KRIZNOG ŠTABA, VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

LABORATORIJSKI POTVRĐENA 2 NOVOOBOLELA LICA.
Veliki broj dnevnih pregleda u COVID ambulanti DZ i promenljiv broj pregleda PUC Bolnice, veliki broj osoba u kućnoj izolaciji i samoizolaciji, manji broj laboratorijski potvrđenih novobolelih i na hospitalizaciji, ukazuju da se epidemiološka situacija postepeno smiruje i poboljšava, ali da je i dalje nestabilna i nesigurna, kao i započinjanje i /ili nastavak rada škola i vrtića zahteva da se sve naložene i predložene preventivne mere koje se odnose na pojedince i poslovne subjekte i dalje sprovode .

Po odluci kriznog Štaba, Vlade RS, MZ i Štaba za vanredne situacije Grada kordinirani zajednički inspekcijski nadzori sprovođenja naloženih i predloženih preventivnih mera se intenziviraju.

U COVID ambulanti DZ Valjevo je pregledano 75 osoba sa respiratornim infekcijama. Uzet 31 bris.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo je pregledano 5 sumnjivih i verovatnih slučajeva na COVID 19. Na hospitalizaciju izvršena 2 prijema. Uzet 1 bris.

Na hospitalizaciji u OB Valjevo 9 osoba sa sumnjom na COVID 19 i laboratorijski potvrđenih COVID 19 osoba na pulmo COVID – 9.

U ZZJZ se istražuju kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. Uzeto 68 briseva.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1169. U drugom piku epidemije od 17.06.2020. do danas je laboratorijski potvrđeno 974 obolelih osoba, više muškog nego ženskog pola, prosečne starosti ispod 50 godina.

U kućnim uslovima se leči 40, a u bolnici 3 laboratorijski potvrđenih obolelelih osoba.

Od početka epidemije izlečeno 1098 osoba, u drugom piku epidemije je izlečeno 922 osobe.

Broj uzetih briseva 03.09.2020.godine je 100. Od početka meseca septembra uzeto 239 briseva.

Broj umrlih od početka epidemije je 28. U drugom piku epidemije umrlo je 9 osoba.

U poslednja 24 časa, u ostalih opštinama Okruga nije bilo laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba.

Broj zaraženih radnika u ZU od početka epidemije 93. U prvom piku je obolelo 49 zaposlenih, a 1 osoba je umrla. U drugom piku epidemije 44 novoobolele osobe. Broj osoba u kućnoj izolaciji 1, a izlečenih osoba 43.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *