Ivanuša: Iskoristiti dobru epidemiološku situaciju da deca idu u škole

Broj zaražene dece u školama u Srbiji nije zabrinjavajući, izjavio je danas šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša i dodaje da treba iskoristiti dobru epidemiološku situaciju da deca idu u školu i druže se s vršnjacima.

“Mislim da u ovom trenutku u Srbiji nema razloga da se škole zatvaraju i da se deca izoluju, već suprotno, treba iskoristiti ovu dobru epidemiološku situaciji i omogućiti deci da pohađaju školu i da se druže sa svojim vršnjacima”, rekao je Ivanuša za Tanjug.

On je naveo da je preporuka SZO, ali i ostalih organizacija, kao što je Unicef, da deca idu u školu ukoliko to dozvoljava epidemiološka situacija.

Za nastavu uživo odlučile su se mnoge evropske zemlje, a Ivanuša kaže da je to važno ne samo zbog učenja, već i zbog druženja sa drugom decom i socijalizacije. U Srbiji je za prve dve nedelje nastave virusom korona zaraženo 52 učenika od 850.000 đaka u osnovnim i srednjim školama.

Ivanuša napominje da taj broj ne znači da su se svi zarazili u školi, jer se oni druže i posle škole, a moguća je zaraza i unutar porodice.

“Znamo da su deca obolevala i za vreme školskog raspusta, tako da nije to apsolutna brojka. Čak i da su se svi zarazili u školama, to je relativno mali broj, tako da nema razloga za zabrinutost, situacija je dobra”, naglasio je Ivanuša.

Zagovornicima prelaska na onlajn nastavu, koji su sve glasniji na društvenim mrežama, poručuje da izolacija može imati posledice na mentalno zdravlje dece.

“Pre kovida svi smo se žali kako se zbog novih uređaja – pametni telefoni, internet, kompjuteri, deca sve manje druže i da su sve manje fizički aktivni. U vreme kovida kao da tražimo razlog da ih još više izolujemo i zatvaramo”, naveo je Ivanuša.

Podseća da je kovid 19 nova bolest, da se o njoj puno naučilo u poslednjih nekoliko meseci, ali i da se još uvek ne zna sve.

Ističe da je potrebna dobra komunikacija između svih – dece, učitelja, roditelja, ali i epidemiologa o primeni epidemiološkim mera u školi.

“Samo tom komunikacijom i saradnjom možemo pronaći najbolje mere koje će zadovoljiti potrebe”, naveo je zvaničnik SZO.

Kako kaže, mere koje su trenutno na snazi u školama u Srbiji su dobre i potrebne, te da su slične mere uvele skoro sve evropske zemlje.

“Prvi cilj tih mera je da se zaštite deca pred širenjem infekcije. Znamo da se virus širi teže među decom nego među odraslima,ali kako je to nova bolest moramo biti pažljivi i pratiti situaciju”, zaključio je Ivanuša.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *