IT sektor najtraženiji, opada interesovanje studenata za pravo, ekonomiju…

Iza nas je upis na fakultete, a kao i prethodnih godina, pokazalo se da su interesovanja za neke struke, i pored malog broja radnih mesta ili bar oglasa za posao, i dalje velika, ali i to da za pojedina, do nedavno veoma atraktivna zanimanja poput ekonomije i prava, intresovanje nastavlja da opada.

Istovremeno, na tržišu rada pojedina zanimanja za koja su se budući studneti, uglavnom, opredeljivali, poslodavci ili uopšte nisu zainteresovani ili je zainteresovanost mala. Uz to, IT struke i te kako su zanimljive budućim akademcima, ali i poslodavcima.

Na osnovu podataka o prvom upisnom roku na državnim fakultetima u Srbiji koje je prikupio Sajt NajStudent.com vidljivo da je bilo više prijavljenih kandidata nego slobodnih mesta jer je na 33.937 slobodnih mesta konkurisalo 35.093 buduća studenata.

S druge strane, na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu dana bilo je ukupno 26.814 oglasa za visokokvalifikovanu radnu snagu, odnosno konkursa gde je kao uslov navedeno visoko ili više obrazovanje. Sajt NajStudent.com je ove podatke iskoristio da utvrdi u kolikoj meri ponuda radnih mesta i trendovi na tržištu rada prate interesovanje budućih brocoša.

Analiza je pokazala da su budući akademski građani bili veoma zainteresovani da studiraju psihologiju, medicinu, farmaciju, IT struke… Tako je čak više od šest maturanata konkurisalo na jedno mesto na smeru Psihologija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a ovaj smer je na svim fakultetima u Srbiji bio evoma atraktivan jer je na ukupno 328 mesta konkurisalo 1.371 maturanata, odnosno više od četiri na jedno slobodno mesto.

Što se tiče ponude poslova na sajtu Poslovi.Infostud.com u proteklih godinu objavljeno je ukupno 563 oglasa vezanih za psihologiju, a najtraženije pozicije su bile vezane za HR i konkretno zanimanje psiholog.

Ekonomija i pravo

Prethodne godine bilo je mnogo oglasa namenjenih ekonomistima i srodnim poslovima – preko 11 odsto oglasa, četiri odsto za marketing i PR pozicije, a procenat oglasa vezanih za trgovinu i prodaju premašio je 13 odsto.

Ipak, zainteresovanost za ove struke vladala je samo za upis na Ekonomski fakultet u Beogradu, a na ostalim je bilo manje kandidata nego slobodnih mesta. Kad je pravo u pitanju, prethodne godine bilo je svega 2,5 odsto oglasa za ovu struku, a primetan je i pad u interesovanju maturanata za upis jer će u junskom roku biti popunjeno oko 75 odsto slobodnih mesta na pravnim fakultetima.

Na drugom mestu po interesovanju budućih studenata bila je medicina pa je na ukupno 983 slobodna mesta konkurisalo 2.306 maturanata, a slično je bilo i na stomatologiji (1.251). farmaciji (1.363), gde je na jedno slobodno mesto konkurisalo više od dva kandidata.

I dok su medicinske nauke već dugo najtraženija oblast za studiranje, ponuda posla na sajtu Poslovi.infostud.com nije u skladu s tim jer je tek oko četiri odsto oglasa bilo namenjeno farmaceutima i stomatolozima, dok za medicinu, kao primarnu oblast, nije bilo oglasa.

Zanimanja iz oblasti IT ne gube na popularnosti, što potvrđuju podaci sa svih fakulteta gde je IT primarna oblast jer se ove školske godine na svim smerovima prijavilo više kandidata nego što je bilo slobodnih mesta, odnosno na preko 5.000 slobodnih mesta, konkurisalo je više od 8.000 maturanata.

Najveća zaintesovanost je, kao i prethodnih godina, bila na Fakultetu organizacionih nauka, gde je na 820 mesta bilo 2.157 prijavljenih, a slično je bilo i na smeru Informatika na Matematičkom fakultetu gde se tri kandidata takmičilo za jedno slobodno mesto, dok je na ETF-u 1.082 kandidata konkurisalo za 720 mesta.

Izdvaja se i smer Softversko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde se prijavilo 383 zainteresovana kandidata na 80 mesta, dok je za upis na FTN ukupno bilo prijavljeno 2.920 kandiata na 2.684 mesta.

Interesovanje maturanata za IT korelira s potrebama tržišta, budući da postoji veliki broj oglasa za radno mesta u ovoj oblasti. Skoro 25 odsto oglasa bilo je namenjeno IT kandidatima, a najtraženije pozicije su bile: Java i JavaScript developer…

INFO 24 / Dnevnik / Foto: Dnevnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *