Isplativa proizvodnja povrća uprkos pandemiji virusa korona

Poljoprivredno gazdinstvo Vidakov iz Sibača, u opštini Pećinci, uz ratarsku proizvodnju bavi se i povrtarstvom. Kažu da su ovom agronomskom godinom uglavnom zadovoljni i kada je reč o prinosima i kvalitetu proizvedenog povrća, ali i ostvarenoj zaradi, uprkos pandemiji virusa korona.

Povrtarstvo zahteva dosta ljudskog rada i ulaganja, ali je i pored toga unosan posao, kazuje nam Dejan Vidakov iz Sibača, koji se profesionalno bavi proizvodnjom povrća već desetak godina. Na površini od oko 5 hektara, kako navodi uzgaja sezonski kukuruz šećerac, dinje, beli luk, bundeve i kupus. Nastoji da pravovremeno primenjuje agrotehničke mere uz minimalnu upotrebu pesticida u proizvodnji.

Kada se sve stavi na papir ova godina u povrtarstvu i pored pandemije korona virusa doneće dobit, naglašava naš domaćin.

“Ove godine hoće, zadnjih 10 – 15 godina je sve to bilo u plusu, mora da se radi svake godine pa sada kako bude, ali uvek radimo da budemo u plusu. Sada jeste bilo malo problema oko prodaje kupusa zbog korone, nije bilo slavlja i proslava. Uglavnom je išla prodaja svog povrća jer ljudi su ostali u Srbiji zbog korone i nisu nigde išli”, dodao je Vidakov.

U povrtarstvu na ovom gazdinstvu svi su angažovani. Uz suprugu Marijanu Dejanu je desna ruka i mama Stanojka.

“Nikada mi nije bilo teško da ustanem i da radim i svi od rada imamo korist, zaradi se dinar koji dobro dođe“, kazala je Stanojka Vidakov.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Vidakovih iz Sibača planiraju u budućnosti da prošire proizvodnju povrća zbog isplativosti posla i da osavremene poljoprivrednu mehanizaciju, kako bi kvalitetnije obavljali agrotehničke operacije.

INFO 24 / RTV / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *