Isplata 100 evra penzionerima od 15. maja, ostali da se izjasne

Penzionerima i svima koji primaju socijalnu pomoć od 15. maja će automatski biti uplaćeno po 100 evra, dok će ostali punoletni građani imati mogućnost da se izjasne da li žele taj novac, izjavio je ministar finansija Srbije Sinaša Mali.

Mali je juče za TV Pink rekao da će danas na sednici vlade biti usvojen rebalans budžeta, koji će uključiti sve ekonomske mere i da će već prve nedelje maja krenuti isplata minimalaca.

„Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona, i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra“, rekao je Mali.

On je istakao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

Dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

Ministar je istakao da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

„Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izašli sa jakim, snažnim i sveoobuhvatnim merama podršci privredi“, rekao je on za televiziju Pink, prenosi portal b92.

On je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, što je polovina njenog godišnjeg budžeta.

„Samo šest zemalja izašlo je s takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i možda još neka zemlja, i Srbija“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

„Ne bi bilo šanse za te mere da nismo sproveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu“, rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

„A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala, da vidimo da li negde možemo još da pomognemo“, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz „jedinstvo i solidarnost“ koje je potrebno sada izvući iz sebe.

„Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za živote“, kazao je ministar dodao da Srbija uspeva na ta oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, atletskim rečnikom rečeno, da „uđemo u pucanj“.

„Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i što pre krenemo da trčimo“, rekao je Mali.

Kako je naveo, već strane firme iz Francuske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *