Iskorišćenost geotermalnih izvora u Mačvi

Ove grejne sezone u Bogatiću je pušten u rad prvi sistem daljinskog grejanja na geotermalnu energiju u Srbiji. Izgradnjom toplovoda dugog šest kilometara, mačvanska varošica upisala se na listu 250 naprednih evropskih gradova koji za grejanje koriste termalne izvore.

Da će većina kotlova na ugalj u Mačvi uskoro otići u istoriju, potvrđuje nova podstanica za daljinsko grejanje termalnom vodom u OŠ „Mika Mitrović“. Ovde kažu da su u sezoni za zagrevanje 4.000 kvadratnih metara škole ranije kupovali 150 tona uglja. Sada plaćaju samo manji račun za struju i tako ostvaruju uštedu od oko milion i po dinara.

„Ogromna ušteda, potrošnja uglja ne zagađuje životnu sredinu, sve u svemu ogromna korist i za školu i za opštinu, ali i za sve nas u ovom kraju“, kaže Milorad Ercegovčević, direktor OŠ „Mika Mitrović“ iz Bogatića.

U izgradnju toplovoda, koji povezuje sedam javnih ustanova u Bogatiću od vrtića i škola do zgrade opštine, investirano je 120 miliona dinara. Čak 75 procenata novca obezbeđeno je iz kredita, a stručnjaci procenjuju da će se ulaganje isplatiti za šest godina.

Zbog pozitivnog iskustva Mačvani planiraju da realizuju i drugu fazu projekta: grejanje domaćinstava termalnom energijom, zbog čega su sa domaćim stručnjacima išli na studijsko putovanje u Austriju i Nemačku. Prema planu, toplovod za grejanje domaćinstava krenuće od bušotine B-2, kapaciteta 50 litara vode u sekundi, temperature 80 stepeni.

„Nama je želja da sa geotermalnog izvorišta BB-2, koji ima potencijal preko osam megavata i ova količina energije koja nam preko dva megavata ostaje iz BB-1 posle zagrevanja ovih ustanova. Da podsetim, nama 55 stepeni i 20 litara vode u sekundi ostaje za dalju eksploataciju iz ovog sistema, koji smo pustili u rad“, ističe Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Mačva ima osam geotermalnih bušotina, čija energija se nije koristila četiri decenije. Građani očekuju da će mogućnost za korišćenje tople vode u domaćinstvima uskoro imati svi.

„Naravno da bi značilo mnogo, to nije sporno uopšte, ali pitanje je koliko je to uopšte i teoretski izvodljivo. Nema muke, nema loženja, nema čišćenja odžaka, čišćenja kotla, izbacivanja pepela, spas“, kažu građani.

Prema procenama, nove studija i projektna dokumentacija biće urađene za četiri godine, do kada treba obezbediti i novac za gradnju geotoplane u Bogatiću, koja će grejati čitavo naselje.

INFO 24 / RTS / Foto: gradnja.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *