Intervju Milun Todorović: Budžet grada Čačka za 2021. godinu 4,8 milijardi dinara, razvojni i socijalno utemeljen

Budžet grada Čačka za 2021. godinu planiran je u iznosu od 4 milijarde 795 miliona dinara i veći je za 33 miliona dinara u odnosu na ovogodišnji, izajvio je u intervjuu za Info24 gradonačelnik Čačka Milun Todorović. O predlogu budžeta za narednu godinu odbornici Skupštine grada Čačka izjasniće se na sednici zakazanoj za 25. decembar.

-Budžet grada Čačka veći je za 33 miliona dinara u odnosu na ovogodišnji. Projektovanim budžetom je planirano povećanje prema svim kategorijama korisnika i ovakav budžet svakako sadrži razvojnu komponentu. On u osnovi jeste socijalno i društveno odgovoran, a projekti koje smo planirali ili započeli ne smeju da čekaju. Stalna i tekuća budžetska rezerva, kao osnov za reagovanje u ovakvim okolnostima izazvanim pandemijom virusa, značajno su uvećane, kako bi se u slučaju potrebe i u narednoj godini adekvatno reagovalo.

Koliko je novca planirano da se izdvoji za najznačajnije projekte u 2021. godini?

-U 2021. godini očekujemo realizaciju projekata u vrednosti od oko 70 miliona evra, od čega oko 10 miliona iz gradskog bužeta, a oko 60 miliona  iz državnog budžeta. Pored toga očekuje nas nastavak radova i na projektima od nacionalnog značaja, kao što su izgradnja auto-puta “Preljina – Požega”, početak radova na izgradnji auto – puta “Moravski koridor”, proširenje aerodroma “Morava” uz izgradnju kargo centra, nastavak radova na rekonstrukciji hidromelioracionog sistema “Parmenac – Čačak”, početak radova na izgradnji novog objekta Opšte bolnice u Čačku i izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u našem gradu. Kada govorimo o budžetu, važno je istaći da grad Čačak ima minimalno kreditno zaduženje u iznosu od 134 miliona dinara koje uredno servisira.

Nacrt plana investicija u budžetu grada za 2021. godinu bio je i na javnoj raspravi. Da li je bilo sugestija i kojih?

-Kroz javnu raspravu i sprovedenu anketu, građani Čačka su ocenili da je zdravstvo apsolutni prioritet, tako da ćemo u narednoj godini započeti izgradnju novog objekta bolnice uz rekonstrukciju postojećih kapaciteta. Takođe, planiramo i početak radova na izgradnji zdravstvene stanice “Ljubić”. Ova istraživanja su pokazala da je našim sugrađanima jedan od prioriteta zatvoreni bazen, tako da ćemo u narednoj godini uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju ovog objekta.

Zbog pandemije Kovida-19, ova godina je puna izazova. Svedoci smo  izvanrednih napora da se stanovnici zaštite od obolevanja ali i da se obezbedi što normalnije funkcionisanje svih segmenata jedne lokalne samouprave. Na koji način se Čačak već devet meseci bori protiv korona virusa?

-Ova godina je protekla u znaku borbe protiv Korona virusa, a grad Čačak je od prvog dana sve svoje resurse stavio na raspolaganje zdravstvenom sistemu, kako bismo se što uspešnije izborili sa ovom opakom bolešću. Formiran je Radni tim za borbu protiv virusa Covid 19, koji je do sada održao preko 120 sednica. Svim gradskim službama i javnim preduzećima, podrška zdravstvenom sistemu i poštovanje propisanih mera, bili su apsolutni prioritet. Izdvojena su značajna finansijska sredstva za ove namene, formirana privremena Kovid bolnica u Plavoj hali za prijem 170 pacijenata, vršena dezinfekcija javnih površina, a u najtežim okolnostima formirali smo i volonterske centre na teritoriji čitavog grada, kako bismo pružili pomoć svim našim sugrađanima. Za najugroženije kategorije stanovništva, uz podršku privrednika našeg grada, volontera i Centra za socijalni rad, u više navrata smo vršili podelu paketa pomoći. Za sve ove aktivnosti smo imali ogromnu podršku republičkog kriznog štaba i Vlade Republike Srbije.

Koliko je pandemija korona virusa uticala na stabilnost budžeta grada Čačka i realizaciju planova u 2020. godini?

-U prva dva meseca ove godine, značajno je povećan prihod od poreza na zarade i time ostvarena planirana dinamika punjenja veoma ambicioznog budžeta. Jedna od prvih finansijskih mera Vlade Republike Srbije je reprogram poreza na zarade, koja je bila veoma značajna za privredu. Kako je ovaj porez najznačajniji za gradski budžet, u nastavku godine smo osetili značajan pad prihoda po ovom osnovu, ali smo uz veliku podršku države uspeli da realizujemo ili započnemo sve značajne i planirane projekte. Pored finansijskog momenta, na dinamiku radova je uticao i smanjeni kapacitet izvođača radova zbog poštovanja propisanih mera i neretko manjeg broja angažovanih radnika zbog bolesti ili mera izolacije.

Kako biste ocenili rad svih javnih preduzeća i ustanova tokom 2020. godine?

-Kada je u pitanju rad ustanova, u prvom planu bilo je očuvanje zdravlja zaposlenih i korisnika usluga. Najveći broj planiranih aktivnosti je uspešno realizovan, izuzimajući manifestacije koje su podrazumevale okupljanje velikog broja građana. Javna preduzeća su uz velike napore organizovala svoja poslovanja, kako bi svim građanima Čačka pružili usluge kakve su očekivane i u redovnim okolnostima. Poštovanje preventivnih mera, uz izmenjenu organizaciju aktivnosti javnih preduzeća, bilo je veoma značajno kako bi se kadrovski kapaciteti preduzeća očuvali i kako pružanje komunalnih usluga ne bi bilo dovedeno u pitanje zbog obolevanja radnika.  Zaposleni u svim preduzećima i ustanovama su se herojski nosili sa svim izazovima u godini za nama i njima kao i zdravstvenim radnicima dugujemo veliku zahvalnost.

Da li je bilo većih potresa u privredi Čačka zbog pandemije Kovida-19,  otpuštanja radnika, poremećaja na tržištu rada?

-Čačanska privreda je pokazala da je sposobna da se prilagodi i najtežim okolnostima. Nije bilo većih potresa i otpuštanja radnika. Sektori koji su najviše pogođeni su dobili ili će dobiti finansijsku podršku predviđenu odlukama Vlade Srbije. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje čak i u ovakvim okolnostima nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih u Čačku , što prati porast broja zaposlenih prema evidenciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.  

Da li ste zadovoljni saradnjom sa Valdom Srbije i resornim ministarstvima? Koliko je država investirala u Čačak ove godine?

-Podrška predsednika države, gospodina Aleksandra Vučića, i podrška Vlade Republike Srbije našem gradu, nikada nisu bili na višem nivou. Ovakva saradnja je iz godine u godinu sve jača i značajnija. Naš grad je prepoznat kao nosilac razvoja ovog dela Srbije. Projekti od najvećeg državnog značaja trenutno se realizuju na teritoriji našeg grada, počev od auto-puta “Preljina-Požega”, izgradnje Moravskog koridora, proširenja aerodroma Morava. Tokom 2020. godine, uz podršku brojnih ministarstava i republičkih javnih preduzeća u našem gradu su realizovani veoma značajni projekti: Otvaranje kompanije “Vorwerk”, kupovina objekta, izgradnja i opremanje Naučno – tehnološkog parka, rekostrukcija OŠ “Ratko Mitrović”, rekonstrukcija zgrade Međuopštinskog istorijskog arhiva, rekonstrukcija Balkanske ulice, izgradnja Ulice 7, asfaltiranje velikog broja saobraćajnica na gradskom i seoskom području, početak radova na rekonstrukciji sistema za navodnjavanje “Parmenac – Čačak”, rekonstrukcija i nadogradnja zaštitnih bedema na reci Čemernici itd. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u ovoj godini kupili zgradu “Halk banke” i uknjižili se kao vlasnici košarkaške hale KK “Borac”. Obećanje koje smo dali građanima pre četiri godine, da će u svakoj mesnoj zajednici biti asfaltiran barem po jedan putni pravac, nastavili smo da realizujemo i tokom 2020. godine. Takva dinamika radova podrazumeva asfaltiranje oko 50 kilometara puteva godišnje. U prethodne četiri godine, uz veliku podršku JP “Putevi Srbije”, asfaltirali smo skoro 200 km puteva na teritoriji našeg grada. Za nastavak ovih aktivnosti, budžetom grada za narednu godinu planirali smo 70 miliona dinara, što je osnov za nastavak radova započetom dinamikom.

Šta Čačani još mogu očekivati od države u 2021. godini?

-Izgradnja sistema vodosnabdevanja i kanalizacije u narednom periodu biće u fokusu infrastrukturnog razvoja, jer će ova oblast biti posebno podržana kroz Nacionalni investicioni program “Srbija 2025”. Mi smo pripremili projekte i neophodnu dokumentaciju da apliciramo za planirana sredstva za ove radove. Takođe, i budžetom grada smo planirali značajna finansijska sredstva za nastavak već započetih vodosistema. Izgradnju rzavskog sistema vodosnabdevanja, prati i pojačana dinamika radova na brani sa akumulacijom “Arilje – profil Svračkovo” koju grad Čačak i još četiri opštine, zajednički finansiraju sa Ministarstvom poljoprivrede – Republičkom direkcijom za vode. Za realizaciju ovog projekta u 2021. godini planirano je rekordnih 700 miliona dinara. Važno je pomenuti i realizaciju već započetog projekta rekonstrukcije i dogradnje sistema za navodnjavanje “Parmenac – Čačak” za koji je Vlada Republike Srbije obezbedila sredstva u iznosu od 680 miliona dinara. Ovaj sistem će biti od velikog značaja za razvoj poljoprivrede i povećanje prinosa na području koje obuhvata preko 600 hektara.

Vaša poruka sugrađanima na kraju godine i vaše želje i nadanja za 2021. godinu?

-Iza nas je veoma teška godina. Mi smo pokazali da i u tako teškim okolnostima možemo i hoćemo da radimo na razvoju našeg grada. Svi smo se podsetili da je zdravlje najvažnije i da ono nema cenu. Zato našim sugrađanima u narednoj godini pre svega želim dobro zdravlje. Nećemo zaboraviti sugrađane koje smo izgubili u borbi sa ovom opakom bolešću, a učinićemo sve kako bismo našim zdravstvenim radnicima, koji nose najveći teret ove borbe, u budućnosti stvorili najbolje moguće uslove za rad. Pokazali smo jedinstvo, odlučnost i hrabrost u ovako teškim vremenima, svojstvenu nama Čačanima. Takvu energiju u narednom periodu usmerićemo na ostvarenje osnovnog cilja, a to je da Čačak postane moderan evropski grad i jedna od najznačajnijih tačaka na mapi Srbije.

INFO 24 / Mirjana Aleksić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *