Informacije o novom koronavirusu (SARS-COV-2) i Covid-19 bolesti u Valjevu na dan 10.07.2020.

U COVID ambulanti DZ Valjevo izvršeno je 172 pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama.

U Prijemno urgentnom centru OB Valjevo, izvršeno 62 pregleda i 6 prijema pacijenata na COVID i PRECOVID odeljenja. Na hospitalizaciji 36 pacijnata.

U ZZJZ Valjevo od 01.07-08.07.2020.godine istraženo više od 557 kontakata laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica.

U Valjevu u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno 35 novoobolelih lica, u kućnoj izolaciji 168 obolelih lica.

Broj novoobolelih medicinskih radnika u kontaktu sa laboratorijski potvrđenim licem, van rednog mesta 11 u kućnoj izolaciji.

Broj uzetih briseva 09.07.2020.godine je 63. Od 01.07.- 08.07.2020.godine je 690 ( u Bolnici- 61, u Zavodu – 111, u DZ -518). Još rezultati uzetih briseva od prethodnih dana se očekuju.

Testiranje se sprovodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriterijumi bolesti. Bliske kontakt osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znake bolesti rutinski se ne testiraju na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju.

Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemioloških kriterijuma, kod kojih lekar postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 , leče se u kućnoj izolaciji ili bolnici uz primenu mera izolacije, dijagnostike i terapije.

Broj obolelih od početka epidemije 377, a broj izlečenih pacijenata je 182.

Od početka epidemije 48 obolelih medicinskih i nemedicinskih radnika završilo hospitalizaciju i kućnu izolaciju nakon lečenja.

Broj umrlih prosečne starosti 69 godina je 19 (1 nemedicinski radnik).

U poslednja 24 časa, u drugim opštinama Kolubarskog okruga laboratorijski potvrđenih obolelih osoba 4, 3 osobe u Ubu i 1 u Mionici .

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE IZAZVANE NAGLIM POVEĆANjEM BROJA NOVOOBOLELIH OD VIRUSA COVID-19, U GRADU JE VANREDNA SITUACIJA.

ANALIZA PODATAKA IZ PRETHODNOG DANA UKAZUJE DA SE BROJ PREGLEDA, PRIJEMA U BOLNICU, TESTIRANjA SUMNjIVIH I VEROVATNIH SLUČAJEVA ODRŽAVA NA VISOKOM NIVOU. BROJ POZITIVNIH TESTIRANIH LICA SE POVEĆAVA U ZAVISNOSTI OD DNEVNO LABORATORIJSKI ZAVRŠENIH TESTOVA , ŠTO ZAHTEVA DODATNI OPREZ SVIH GRAĐANA ,PRAVNIH LICA I PREDUZETNIKA.
Kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera se nastavlja.

Kod bliskih kontakata lica s potvrđenom COVID-19, koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne sprovodi testiranje na novi koronavirus. Razlog za to je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju.

Testiraju se osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterijume , kod kojih lekar postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitalizuju se uz prim enu mera izolacije, dijagnostike i lečenja ili se leče u kućnoj izolaciji.

TABELA – Podaci o broju lica sa laboratorijski potvrđenom infekcijom Kovid 19, broju hospitalizovanih i ishodu lečenja, stanje na dan 9.7.2020. u 21.00.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *