Indikacije za lečenje gojaznosti

Gojazna odojčad posle odbijanja od dojenja i prelaska na mešovitu ishranu često spontano smanjuju rezerve masnog tkiva. Tome u svakom slučaju doprinosi i sve veća fizička aktivnost u sedećem i uspravnom položaju. Međutim, kod svakog odojčeta koje pokazuje preterano napredovanje u težini treba da se uzme anamneza i preduzme korekcija u slučaju preterane, odnosno neadekvatne ishrane. To je posebno važno kod dece gojaznih roditelja.

U slučaju izražene gojaznosti odojčeta starijeg od šest meseci izmene u ishrani treba da obezbede sporiji tempo napredovanja ili održavanje telesne mase. Međutim svako ograničenje u ishrani, posebno takvo koje je praćeno gubitkom u težini, nosi rizik nutritivnog deficita i usporavanja linearnog rasta. Takođe, i gojazno odojče treba da poveća energetsku potrošnju preko povećanja fizičke aktivnosti. To se postiže podsticanjem deteta da se igra sedeći.

Glavne mere u ishrani obuhvataju isključivanje šećera i masti, odnosno međuobroka od slatkiša, čokolade i keksa. Mleko treba da se ograniči na pola litra dnevno. Ako odojče nije zadovoljno količinom, mleko može da se razblaži slabim čajem ili vodom. Pojedini mlečni obroci se zamenjuju sokovima niske energetske vrednosti. Odojčad na režimu „mršavljenja” treba da primaju dodatak vitamina A,C i D.

Deca i adolescenti

Foto: Shutterstock

Suština lečenja gojaznosti je gubitak masnog tkiva iz organizma što istovremeno označava potrebu za smanjivanjem ukupne telesne mase. To je neophodno kod veoma gojaznih adolescenata čija je težina iznad očekivane u odraslom dobu. Međutim, poznato je da kod dečaka koji postaju gojazni neposredno pred početak puberteta, dolazi do spontanog gubitka viška masnog tkiva u periodu ubrzanog pubertetskog rastenja, odnosno perioda brzog razvoja mišićnog tkiva.

Foto: mamaibeba.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima opštine Bogatić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *