Idemo na izbore 21. juna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima, a tema sastanka bila je pitanje nastavka izbornih radnji i održavanja izbora. Tom prilikom odlučeno je da parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji budu održani 21. juna.

Izašli smo u susret strankama koje su želele još tih nekoliko dana da se spreme za izbore. Dakle, izbori u Srbiji, i parlamentarni i lokalni biće 21. juna. Ono što postoji kao problem za jedan deo političkih stranaka je dostupnost notara. Svih devet lista koje su već skupile potpise složile su se da pored notara i opštinski zapisničari mogu da overavaju te potpise. Zamolićemo notare da se ubrzaju koliko je moguće. Želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i da predstave svoje planove i programe. Zamoliću sve svoje saradnike koji se nalaze u vlasti da duhom tolerancije odišu u ovoj kampanji – rekao je Vučić.

O Kosovu i Metohiji

Albanci su mislili da su sve dobili, mi smo to promenili u našu korist. Da li ćemo doneti bilo kakvu odluku na štetu našeg interesa i našeg naroda – nećemo – naglasio je predsednik Srbije.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Na sastanak su stigli lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednik DSS Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i njegov saradnik Aris Movsesijan.

U Palati Srbija bili su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnica Zavetnika Milica Ðurđević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao i lider POKS Žika Gojković.

Prisustvovali su i Marko Ðurišić iz organizacije “Srbija 21”, Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapcih, Milan Stamatović iz “Zdrave Srbije”, predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

U Palati je inače posle dužeg vremena prisutan veliki broj medijskih ekipa.

Podsećamo, predsednik Vučić je sinoć rekao da bi izbori mogli da budu 14. ili 21. juna i potvrdio da će danas o svemu u vezi izbora razgovarati sa predstavnicima opozicije.

– Od njih zavisi, spreman sam da idem i na 14. jun – objasnio je on.

Vučić je kazao da su dva datuma ustavno moguća, a to su 14. ili 21. jun.

On je u subotu rekao da postoje jasni ustavni i zakonski rokovi za održavanje izbora, koji se moraju poštovati.

Opozicija, pak, sudeći po onome što su rekli juče za Tanjug, na sastanak dolazi sa nizom dilema i predloga, koji se tiču pitanja da li izbori mogu da se održe i pod kojim uslovima.

Njihove procene i predlozi kreću se od zahteva radikala da se izborni proces nastavi čim se ukine vanredno stanje, preko stava Nove stranke da za to treba sačekati da SZO proglasi kraj pandemije, do ideje Ujedinjene demokratske Srbije da se formira Radna grupa od epidemiologa i članova RIK-a koja bi donela uputstvo o održavanju izbora.

Izbori su, inače, raspisani 4. marta, za 26. april, a prethodni sastanak Vučića i predstavnika stranaka koje su najavile učešće na parlamentarnim izborima održan je 17. marta, kada su se saglasili da se izbori prekidaju i da više ne teku izborne radnje, do daljnjeg.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *