Ibar se izlio na teritoriji Raške, doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.

Nivo reka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada sneg.

U Novom Pazaru se traga za dve osobe koje je juče odnela nabujačla reka.

U Raškoj doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola

U opštini Raška, na čijoj se teritoriji izlila reka Ibar, doneta je naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola.

U toj opštini poplavljeni su industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova i sportski centri koji se nalaze kraj reke.

Kako se navodi, Ibar je nadošao 25 centimetara, a meštani su pomagali da se postave džakovi. Predsednik Opštine Raška Nemanja Popović rekao je da je održana sednica Kriznog štaba i da je doneta naredba o zatvaranju vrtića i srednjih škola. 

Ibar u Kraljevu napunio korito

Ibar je u Kraljevu napunio korito i izlio se na gradsku plažu. Prema podacima RHMZ- poplavni talas iz Raške se može očekivati nizvodno od Raške za tri sata. Smenjuju se kiša i sneg. 

Proglašena vanredna situacija u Prokuplju i Kuršumliji

Na teritoriji grada Prokuplja, proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja reke Toplice.

Ovo je odlučeno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplja, održanoj sinoć u 21.00 čas, a na osnovu izveštaja stručno-operativnog tima za odbranu od poplava i obilaska terena, jer nivo reke Toplice raste iz sata u sat, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović rekao je juče da je vodostaj Toplice u izveštajnoj stanici Pepeljevac u 20.00 časova iznosio 332 centimetara i dodao da se stanje na reci Toplici prati iz minuta u minut.

Opada nivo Toplice, prekinuto vodosnabdevanje Kuršumlije

Vrh poplavnog talasa prošao je noćas kroz Kuršumliju, a nivo Toplice koja je dostigla granicu vanredne odbrane od poplava od jutros opada i u granicama je redovne odbrane.

Voda je poplavila dvorišta desetak kuća u nižim delovima grada, a zbog blizine rezervoara, odakle se Kuršumlija snabdeva vodom, iz predostrožnosti je prekinuto vodosnabdevanje dok Institut za Javno zdravlje ne proveri ispravnost.

Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu. 

Drina se izlila u Zvorniku, Lim u opadanju, Vrbas i Una rastu

Reka Drina izlila se na poljoprivredno zemljište u zvorničkim mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije četiri kuće, a ugroženo je još oko 50.

Poplavljena je gradska plaža u Zvorniku, a očekuje se da će se reka izliti i u vikend naselju u Srednjem Šepku.

Vodostaj reke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo. 

Nivo Lima kod Prijepolja stagnira

Nivo reke Lim kod Prijepolja od noćas stagnira, a juče je podignut još jedan nasip da se zaštiti Brodarevo.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić izjavio je da je dobra vest što je pao sneg u Crnoj Gori koji zadržava deo vode, tako da je došlo do stagnacije Lima.

“Imali smo meštane koji su zanoćili u kućama okruženim vodom, bilo je i nestanka struje”, rekao je Babić. Osim materijalne štete, kaže, nije bilo žrtava i uspeli su da zaštite naselja. “Moramo vratiti sve u prvobitno stanje, moramo da radimo kako ne bi došli u istu situaciju”, rekao je Babić.

Ibar se izlio u Ušću

Ibar se izlio u Ušću, pod vodom je fabrika “Ekofarm” na obali reke.

Vlasnik fabrike u Ušću Bojan Baltić izjavio je za RTS da je voda ušla u kompresorski deo magacina i da se nivo vode sve više podiže.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog upravnog okruga Dejan Seizivić rekao je da su noćas postavljeni džakovi sa peskom u tom delu priobalja, na Laktu kod Bogutovca i u Raški. 

KiM: Zbog poplava bez nastave u Klini i Srbici

Zbog obilnih padavina i poplava nastave u školama danas neće biti Klini i Srbici, saopštile su te dve opštine na KiM.

Navedeno je da je odluka doneta jer je u pojedinim selima u tim opštinama saobraćaj otežan.

Vlada privrmenih prištinskih institucija saopštila je da je najteža situacija u Klini, dok se stanje u Kosovskoj Mitrovici, Istoku i Srbici stabilizuje. 

Zoran Todić: Na teritoriji opštine Leposavić i dalje teška situacija

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je jutros da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je rekao da je usled prodora vode ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda.

“Usled izlivanja reke Ibar u selu Borova poplavljena su tri domaćinstva – kuće i pomoćni objekti, pa su porodice noć provele kod svojih rođaka na bezbednom”, rekao je Todić.

Obustavljen saobraćaj kod Prokuplja zbog izlivanja Toplice

Zbog izlivanja reke Toplice obustavljen je saobraćaj na putu Ćukovac – Prokuplje, saopštili su Putevi Srbije.

Alternativni putni pravac je državni put I B reda deonica Mala Plana – Prokuplje.

Kako se navodi, ekipe su na terenu. Vrh poplavnog talasa danas prolazi kroz Prokuplje, a na terenu su sve službe i pripadnici sektora za vanredne situacije, jer je nivo Toplice veći nego 2020. godine kada se izlila i pričinila veliku štetu. 

Situacija u naselju Bošnjačka mahala pod kontrolom, opao nivo Ibra

Situacija u naselju Bošnjačka mahala je pod kontrolom pošto je noćas opao nivo Ibra, ali nadležni pozivaju na oprez.

“Moramo ostati u pripravnosti, ali mesta panici nema, jer su vatrogasne službe i ekipe svih javnih institucija spremne za borbu protiv vodene stihije,” izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Spirić je dodao da je “neophodna budnost svih građana” i apelovao na njih da budu solidarni i pomognu drugima “u nedaći koja ih je snašla.” Neophodno je nastaviti sa gradnjom peščanih nasipa kao prvog bedema zaštite od nabujale reke, zaključio je Spirić. 

Uspostavljen saobraćaj na deonici Merćez – Lukovska Banja

Prema informacijama Puteva Srbije, na putnoj deonici Merćez – Lukovska Banja uspostavljen je saobraćaj nakon obustave usled izlivanja reke.

Saobraćaj se odvija usporeno shodno postavljenoj privremenoj saobraćajnoj signalizaciji.

Putevi Srbije apeluju na učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *