Hristos Vaskrse! Danas je Vaskrs – najveći hrišćanski praznik

Pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar, danas praznuju najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, ali ove godine u senci pandemije korona virusa, bez odlaska u hramove.

Većina pravoslavnih crkava pozvala je svoje vernike da se pridržavaju mera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.

Srpski patrijarh Irinej služio je u ponoć Uskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju su prenosili RTS i agencija Tanjug.

U Uskršnjoj poslanici on je poručio da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

“Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, rekao je patrijarh Irinej.

U Srbiji je tokom praznika na snazi policijski čas, najduži od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će i zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusa korona, trajati tokom uskršnjih praznika.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *