Grenel i DFC s predsednicima komora Beograda i Prištine

U Ambasadi SAD u Beogradu održani sastanci predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa specijalnim savetnikom predsednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije DFC.

Pored Grenela, sastanku prisustvovali izvršni direktor DFC Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović

Čadež:Grenel promenio pristup rešavanju složenih tema

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.“Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli“, rekao je Čadež posle sastanka predstavnika privrednih komora Srbije i tzv. Kosova sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC i zahvalio Grenelu na tome.“To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sedne u Vašingtonu i potpiše sporazum“, rekao je Čadež.

Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj reigon.

Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.“Kada smo se sreli pre dve nedelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je “za dva meseca“.

Čadež ističe da su imali jako plodne razgovore u prethodnih šest meseci, da postoje brojne mogućnosti i u Srbji i tzv. Kosovu.

Čadež je kazao da je sporazum iz 2013. podrazumevao saradnju između komora po pitanju otkanjanja svakodnevnih barijera u poslovanju, kao što su međusobno priznavanje laboratorijskih testova, kao i fitosanitarinih i veterinarskih sertifikata, te rešavanje problema za poštanske usluge, železnicu i drugo, kao i poveizvanje kompanija.

„Mi smo od 2013. do danas listu dosta dobro ispunili i pomogli biznisu da funkcioniše, pomogli u teškim vremenima da se posao odvija i sklapaju zajedničke kompanije, kao i da se odvija trgovina“, istakao je Čadž.

Objašnjava da je danas potpisana zajednička izjava da se napravi tim koji će se baviti podrškom implementaciji onoga što su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

„Da vidimo na koji način privatni sektor može da pomogne realizaciji, da nađemo eksperte i da imamo kompanije koje će biti zjedno sa nama iz oblasti logistike, energetike, IT … koje mogu da daju doprinos u raznim oblastima“, naveo je Čadež.

Poručio je da je sada ostalo da mi obavimo naš deo posla, a to je realizacija projekata.

Grenel:Ovo nisu reči na papiru,već posao za ljude

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.

„Ne bismo bili ovde da nije predsednika Trampa, koji je verovao da nešto drugo može da se desi. Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive“, poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja „spolja“ doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da „cveta“.

„Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor“, rekao je Grenel.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel. „Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnh mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu“, rekao je Grenel.

Boler:BG i PR se odlučili za narod, a ne politiku

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao je, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Srbije i tzv. Kosova, da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština „odlučili za narod, a ne za politiku“.

Boler je ukazao da je u Srbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija:“U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade“, istakao je šef DFC.

Kazao je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti.

Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.On je podsetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora. „Ovaj region će rasti I stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *