Gradski zavod za javno zdravlje -prosečno 100 pregleda dnevno

U Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, koji je odnedavno trijažni centar za kovid pacijente, dnevno se u proseku pregleda 100 pacijenata, kaže direktorka te zdravstvene ustanove dr Ljiljana Timotijević.

Ono što je zabrinjavajuće je, ističe, da se sve veći broj mladih ljudi javlja sa respiratornim problemima, i, da kako naglašava, iako su malo duža čekanja ujutru i popodne, trude se da budu što efikasniji kako bi svim pacijentima omogućili adekvatnu negu.

O virusu ne znamo mnogo, ali ono što znamo je da starija populacija mnogo više poštuje preporuke lekara od mlađih ljudi,koji su se više kretali, imali više socijalnih kontakata, ističe direktorka Gradskog zavoda za Javno zdravlje dr Ljiljana Timotijević. Ona kaže da je smo svi iznenađeni i zatečeni ovolikim brojem obolelih od kovida 19.

Zavod radi svih sedam dana u nedelji i prima pacijente od sedam do 20 sati, kaže Timotijevićeva i objašnjava da u letnjem periodu nije karakteristična pojava virusa koji izazivaju respiratorne infekcije i da se za leto vezuju crevne virusne infekcije. Međutim, dodaje, vrlo je moguće da će doći do preklapanja virusa gripa sa virusom korona.

Trudimo se da pacijenti ne čekaju, da budemo što efikasniji i što brže odradimo trijažu da li je pacijent za kućno lečenje ili je za bolničko lečenje, navela je Timotijevićeva.

Procedura je takva da pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija prvo odlaze u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja.

Tu ih pregleda lekar, urade laboratorijske analize, rentgen pluća, po potrebi brzi test na koronu.

Na osnovu dobijenih rezultata, kliničke slike pacijenta, lekar ih upućuje u trijažnu ambilantu, gde se određuje da li je bolesnik za bolničko lečenje ili samoizolaciju i lečenje kod kuće.

Osim Gradskog zavoda za plućne bolesti, trijažne ambilante za kovid pacijente su u Infektivnoj klinici KCS i u KBC Bežanijska kosa.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *