Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić za “Profil”: Srbija i Subotica žive jednu lepu priču

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić govorio je u emisiji Profil medijske mreže Info 24 o borbi protiv kovida-19, infrastrukturnim projektima značajnim za Subotičane, budžetu grada, školama ali i politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prvi čovek Subotice podsetio je na velika ulaganja države u zdravstveni sistem pre i za vreme pandemije virusa korona koja su doprinela efikasnoj borbi protiv pošasti koja je zadesila ceo svet.

Naveo je da je izuzetno ponosan na građane Subotice i u prvom redu na medicinske radnike svih zdravstvenih ustanova u gradu, kao i na Crveni krst i zaposlene u lokalnoj samourpavi koji su podneli najveći teret tokom pandemije. Kao rezultat te herojske borbe je i odlikovanje doktorke Gordane Krtinić, epidemiloga u Opštoj bolnici u Subotici, zlatnom medaljom za zasluge koje je predsednik Aleksandar Vučić dodelio povodom Dana državnosti Republike Srbije.

„Moram generalno da pohvalim zdravstveni sisitem Republike Srbije koji se u borbi protiv pandemije kovida-19 pokazao izuzetnim i pozitivnim iznenađenjem. Naročito je u senci ostavio zdravstvene sisteme mnogo razvijenijih, bogatijih država od Srbije. A to je sve zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću koji je na vreme shvatio da je jedan od nosećih stubova države zdravstvo“, izjavio je Bakić.

Prema njegovim rečima, sada je najbitnije da uradimo masovnu vkacinaciju da bi se što pre vratili normalnom životu. Odziv građana na imunizaciju u Subotici do sada je oko 40% rekao je Bakić.

 „Vakcinistati se, to je za mene patriotski čin“, poručio je gradonačelnik Subotice.

U nastavku emisije Profil, Bakić je govorio o realizaciji velikih projekata u Subotici.

Kazao je da je prethodna godina bila izuzetno teška i da je i Subotica, kao i država i ostale lokalne samourpave, usredsredila sve svoje resurse na borbu protiv pandemije kovida-19 i to je u jednom delu ostavilo posledice na započete ključne projekte, dok su neke uspeli da završe.

„Dva ključna projekta gde je došlo do prolongiranja rokova završetka su Spa centar i Akva park na Paliću i rekonstrukcija i dogradnja subotičkog Narodnog pozorišta koja je u završnoj fazi“, rekao je Bakić i dodao da su uspeli da završe izgradnju prelepe fontane na centralnom gradskom trgu.

Podsetio je da je do sada u rekosntrukciju Narodnog pozorišta uloženo milijardu i 200 miliona dinara i dodao da  realizacija tog projekta ima status nacionalnog prioriteta.

Stara izreka da svi putevi vode u Suboticu i iz Subotice, potvrđena je i danas.

Grad je dugo bio čvorište železničkog saobraćaja koji je decenijama urušavan što će se promeniti pre svega zahvaljujući angažovanju predsednika Vučića, naveo je Bakić.

„Sada je u fokusu brza pruga Beograd-Budimpešta koja prolazi kroz sam centar Subotice i od koje grad Subotica i Subotičani očekuju mnogo jer će na tom koridoru dolaziti do ozbiljnih rekonstrukcija želeničkih stanica i same istorijske železničke stanice subotičke, tu će se graditi mnogo nadvožnjaka, podvožnjaka, pružnih prelaza, instalacija, puno toga što će biti jako dobro za grad“, pojasnio je Bakić rekavši da se od septembra očekuje početak radova na deonici Novi Sad-Subotica.

Kazao je da je država izdvojila 501 milion dinara i za rekosntrukciju pruge Subotica-Segedin.

Istakao je da je 2019. godine  završena izgradnja ipsilon obilaznice zahvaljujući opet predsedniku Vučiću jer je taj projekat rađen tri decenije, a Vučić ga je završio za tri godine i uloženo je skoro tri milijarde dinara u 24 km kvalitetnog puta. Time je veći deo teretnog saobraćaja izmešten iz centra grada.  Nedavno otovrenim logističkim centrom „Terminal SU“ zaokružen je proces izmeštanja teretnog saobraćaja iz centra Subotice.

Bakić je najavio i obnovu magsitralnog puta Subotica-Sombor  i istakao značaj  izgradnje brze saobraćajnice između Sombora i Kikinde za Subotičane.

 „I onda za dve do tri godine ćemo imati jedan kvalitetan spoj  Zapadno bačkog okruga, Severno bačkog okruga i Severno banatskog okruga. Lepa jedna perspektiva i kako kaže predsednik Aleksandar Vučić, Srbija se neće prepoznati za koju godinu u pozitivnom smislu“, naglasio je Bakić.

Govoreći o budžetu grada, Bakić je rekao da su u prethodnoj godini  imali ozbiljnih ambicija ali ih je pandemija koronavirusa sprečila u tome i dosta je „razorlila“ tadašnji palnirani budžet koji je za 2020. iznosio 8,3 milijarde dinara.

Početkom oktobra 2020. rađen je ozbiljan rebalans i gradska kasa je umanjena za 940 miliona dinara. Država je pomogla Subotici sa 200 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve kako bi izmirili obaveze grada. Poučeni tim iskustvom, za 2021. godinu planiran je racionalniji, odgovorniji budžet i iznosi 6,3 milijarde dinara.

Gradonačelnik Subotice je posebno govorio o ulaganjima u školstvo istakavši dualno obrazovanje. On je naveo da Subotica ima dugu tradiciju srednjih škola i da je to prepoznato od strane resornog ministarstva zbog čega će Subotica biti trening centar za dualno obrazovanje.

Rekao je da će Hemijsko-tehnološka škola od sledeće školske godine imati pet obrazovnih profila  i to je, kako je kazao, jedina škola te vrste koja je odlikovana od starne Evropske unije zbog promocije preduzetništva. Preko Kancelarije za urpavljanje javnim ulaganjima za tu školu se priprema projekat koji podrazumeva dodatne sadržaje za realizaciju praktične nastave a nejgova vrednost je 250 miliona dinara. Takođe, priprema se i projekat za dogradnju panoramskog lifta, posebnog objekta za praktiču nastavu i fiskulturne sale za Tehničku školu „Ivan Sarić“, a  vrednost tog projekta je oko milijardu dinara i on će biti realizovan preko Kancelarije za urpavljanje javnim ulaganjima.

Grad ulaže i u obnovu prigradskih i seoskih škola, a posvećuje se velika pažnja i uslovima za brigu o deci sa invaliditetom i ometenu u razvoju.

Tako će do kraja godine biti završeni radovi u ustanovi „Kolevka“ gde je uloženo 800 miliona dinara za rekonstrukciju objekta i izgradnju fiskulturne sale i zatvorenog bazena.

U pripremi je i potpuna rekonstrukcija fudbalskog gradskog stadiona.

Za emisiju Profil, gradonačelnik Subotice otkrio je da je u politiku ušao „na nagovor kuma“ i da iako nije imao „visoko mišljenje o političarima“, nije zažalio što je postao jedan od njih.

Istakao je da je zadovoljan što je član Srpske napredne stranke u koju je pristupio „najviše zbog predsednika Aleksandra Vučića“ koji ga „jedan jedini dan nje razočarao“ i kada  je bio „mlad i hirovit“.

„Ovi što nas najviše napadaju iz regiona sve na svetu bi dali da imaju jednog Aleksandra…Srbija živi jednu lepu priču, Srbija postiže rezultate na svim poljima…Živimo bajku u koju nas je uveo predsednik Aleksandar Vučić i kroz koju nas vodi“, zaključio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *