Gradonačelnik Šapić i premijerka Brnabić obišli rekonstruisano pozorište „Dadov”

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišli su juče rekonstruisano Omladinsko pozorište „Dadov”, u čiju je obnovu uloženo više od 220 miliona dinara.

Omladinsko pozorište „Dadov” je već 65 godina rasadnik budućih glumaca i scena na kojoj su stasala neka od naših najznačajnijih glumačkih imena.

– Objekat je potpuno obnovljen, sa najsavremenijom opremom, instalacijom, te je sam prostor veći za oko 400 metara kvadratnih. Grad Beograd će nastaviti da izdvaja znatno veća sredstva u sport i kulturu, jer te grane društva ne smeju da budu deo tržišne ekonomije – kazao je prvi čovek srpske prestonice.

On je najavio i značajno veća ulaganja u filmski festival „Fest”.

– U procesu smo da već od sledeće godine „Fest” izdvojimo kao posebnu instituciju, kako bi se festivalu, koji traje više od pola veka, vratio stari sjaj. Grad Beograd će se potruditi da „Fest” ponovo bude najznačajniji filmski festival u regionu i u ovom delu Evrope – najavio je gradonačelnik, napomenuvši da će biti dalja ulaganja u kulturu, počev od Pozorišta „Boško Buha”.

Premijerka Brnabić je istakla da je završetak rekonstrukcije Omladinskog pozorišta „Dadov” veoma značajan i za Grad i za Republiku, te je zahvalila gradonačelniku Šapiću na podršci.

– Ovom rekonstrukcijom simbolično objedinjujemo naše prioritete, a to su mladi i kultura. „Dadov” je institucija koja je sve nas mnogo zadužila, a koja od 1969. godine nije obnavljana. Bio je red da im se odužimo na 65. godišnjicu postojanja – kazala je premijerka.

Istakla je da se razmatra mogućnost da se ideja „Dadova” proširi i na ostatak Srbije. Vlada Srbije takođe ulaže velika sredstva u infrastrukturu u kulturi, podsetila je Brnabićeva.

– Završava se kulturni centar u Pirotu i Narodno pozorište u Nišu. Radimo Caričin grad u Lebanu i tvrđavu Maglič kod Kraljeva. Ove godine treba da započnemo izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti u okviru „Linijskog parka” na Dorćolu, kao i da se krene u potpunu rekonstrukciju Fakulteta primenjene umetnosti i Fakulteta likovne umetnosti – navela je Brnabićeva.

Direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović je ponovio značaj obnove tog pozorišta, koje ove godine proslavlja 65 godina rada.

Rekonstrukcijom je omogućeno da sve sporedne prostorije budu u okviru postojeće zgrade, što ranije nije bio slučaj, dodao je Mijović i zahvalio gradonačelniku Šapiću i premijerki Brnabić na nesebičnoj podršci.

Događaju je prisustvovala sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *