Gradonačelnik posetio TOB

Beograd prošle godine posetilo 1,25 miliona turista, broj noćenja čak 2,7 miliona.

Gradonačelnik Beograda  Zoran Radojičić posetio je Turističku organizaciju Beograda povodom velikih rezultata postignutih u prethodnom periodu. Kako je tom prilikom gradonačelnik naveo, među najvažnijim rezultatima jesu porast broja turista i noćenja u glavnom gradu, kao i značajno priznanje koje je TOB dobio na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Istanbulu.

Ovo je još jedno od priznanja ljudima iz TOB-a da svoj posao rade na dobar način, a rezultat toga jeste i povećanje broja turista u Beogradu. Prema zvaničnim podacima, Beograd je prošle godine posetilo 1,25 miliona turista, što je približno povećanje od osam odsto, dok je broj noćenja iznosio oko 2,7 miliona, što predstavlja povećanje od oko devet procenata. Ako govorimo o direktnim prihodima, oni prema gruboj proceni iznose oko 300 miliona evra, ali na poseban način se računa i indirektna zarada od turizma koja je sigurno znatno veća. Naš cilj jeste da i u narednim godinama imamo trend rasta broja turista i da napredujemo, s obzirom na to da je Beograd sjajna i interesantna destinacija kako za evropske tako i za svetske turiste – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je za dalji napredak neophodno da TOB nastavi da radi kao do sada, što znači dalje predstavljanje Beograda na svetskim sajmovima turizma.

Prethodne godine smo imali znatan porast broja turista iz Kine – oko 55 odsto kada govorimo o broju turista i 65 odsto kada govorimo o broju noćenja. Verujem da ćemo i u narednom periodu uspeti da zadržimo taj trend, bez obzira na trenutnu situaciju sa epidemijom koja je aktuelna u Kini i svetu. Takođe, imamo i znatan porast turista iz Rusije, čak 30 odsto više nego u prethodnim godinama. Broj posetilaca iz Turske, Nemačke, Grčke i regiona visok je i trudimo se da se on održava – kazao je Radojičić i dodao da se broj ljudi i zemalja širi, što je značajno za dalji razvoj.

On je istakao važnost i kongresnog turizma kao šansu za Beograd koja treba da se iskoristi, iako i u tom segmentu ima mnogo turista.

Radovi u Beogradu koji se odnose na sređivanje i izgradnju infrastrukture, direktno ili indirektno odražavaju se i na turizam, koji je važna privredna grana Beograda. U 2019. godini, prvi put smo imali više od milion stranih turista, a sledeći cilj nam je da taj broj poraste na dva miliona – zaključio je Radojičić.

Direktor TOB-a Miodrag Popović zahvalio je gradonačelniku na prvoj poseti ovoj organizaciji, što je ujedno i priznanje njihovom radu i trudu da Beograd bude razvijena turistička destinacija.

Uz pomoć Grada Beograda i u saradnji sa njim, svaka godina je rekordna godina za turizam. Zahvaljujući kvalitetu svojih usluga, Beograd na godišnjem nivou zaradi više od 700 miliona evra, direktno i indirektno od turizma u čitavom sektoru usluga. Turizam je postao jedan od pokretača razvoja i svi zajedno pokazujemo naš grad na najbolji način, što je značajno ne samo zbog finansijskog efekta nego i daljeg razvoja Beograda – rekao je Popović.

On je istakao da će, kao i proteklih šest godina, i ova godina biti uspešna, jer se Beograd krupnim koracima kreće ka razvijenim evropskim turističkim destinacijama koje broje nekoliko miliona gostiju.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *