Gradonačelnik obišao radove u Kovilju

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Kovilj i tom prilikom obišao objekat stanice za dohlorisanje vode JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji se nalazi na izlazu iz mesta prema Budisavi, a potom se sreo sa proizvođačima mlečnih proizvoda „Avitreks“ u Pastirskoj ulici.

Gradonačelnik je takođe obišao radove na rekonstrukciji objekta Doma penzionera i AKUD „Laza Kostić“, kao i objekta MZ „Kovilj“ koji posle 25 godina dobija novo ruho.

Obišli smo nekoliko delova Kovilja u kojima se odvijaju investicije značajne za Koviljčane. Posetili smo Udruženje penzionera, AKUD „Laza Kostić“, razgovarali sa pripadnicima vatrogasne brigade, sa malim poljoprivrednim proizvođačima i članovima Mesne zajednice.

Obišli smo i novi sistem za dohlorizaciju vode koji je izgradilo JKP „Vodovod i kanalizacija“, a u pitanju je postrojenje za proizvodnju natrijum hipohlorita i automatsko doziranje sa daljinskom kontrolom, koje građanima garantuje čistu, ispravnu vodu.

Miloš Vučević, Kovilj, Foto: INFO 24

Ako saberemo investicije koje su u toku, i tome dodamo izgradnju urbanog džepa sa pijacom, projekat koji radimo sa Ministarstvom privrede, možemo reći da je u proteklih osam godina u Kovilj investirana milijarda dinara. Trenutno su u toku radovi na objektu Mesne zajednice koji je u vrlo lošem stanju, a vrednost radova je 20 miliona dinara.

Velika ulaganja i posebnu brigu zahteva i objekat gde se nalaze Klub penzionera i Kulturno umetničkio društvo „Laza Kostić“, a u te svrhe smo za prvu fazu radova koji kreću naredne nedelje izdvojili 25 miliona dinara, dok će druga faza obuhvatiti radove na letnjoj pozornici.

U ovom mestu treba još da menjamo glavni vod vodovodne mreže koji nije menjan od 1960. godine, ali smo zato proširili smo autobusku mrežu, Kovilj ima najmoderniji centralni prečistač, kompletnu kanalizaciju, sređenu putnu infrastrukturu, a rešili smo i problem sa poplavama u Donjem Kovilju.

Koviljčani mogu već da osete efekte drastičnog pojeftinjenja gradskog prevoza. Po učeniku ili studentu ušteda na godišnjem nivou je čak 34 000 dinara, jer se sada jedna pokazna godišnja karta plaća samo 5000 dinara za te kategorije putnika, a dnevna karta je 110 dinara umesto 195 dinara – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je dodao i da je u planu rešavanje imovinsko-pravih odnosa kako bi se radilo na ostvarenju zamisli o formiranju Muzeja Laze Kostića, koji bi bio napravljen na mestu njegove rodne kuće.

Laza Kostić je umetnik koji je mnogo toga dao srpskom narodu i red je da mu se odužimo. Kovilj je mesto na auto-putu između Beograda i Novog Sada, idealno za seoski turizam, a strateško opredeljenje naše države jeste upravo da se u narednom periodu ulaže u taj vid turizma. Raduje nas i što se ne osipa broj stanovnika u Kovilju, već raste, te su nam postali mali kapaciteti u obdaništu.

Projekat za proširenje vrtića je već obezbeđen, a uskoro ćemo krenuti i sa tim radovima – naglasio je gradonačelnik i pohvalio zalaganje vlasnika mlekare koji su se opredelili za privatni biznis i uspešno se bave proizvodnjom jedne od najkvalitetnijih vrsta kačkavalja, sireva i pavlake, a imaju planove da otvore i novi proizvodi pogon i zaposle još ljudi.

INFO 24 / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *