Gradonačelnik obišao postrojenje za proizvodnju dezinfekcionog sredstva, epidemiološka situacija stabilna…

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić obišao je, sa saradnicima, postrojenje za proizvodnju natrijum hipohlorita koje se nalazi u Crpnoj stanici Konarevo. U cilju obezbeđivanja dovoljnih količina dezinfekcionog sredstva za sprovođenje neophodnih epidemioloških mera na teritoriji grada Kraljeva i okoline, preduzeće „Dinotec SR“ je ustupilo na korišćenje ovo postrojenje našem gradu.

Kako je istakao gradonačelnik, od samog početka vanrednog stanja grad Kraljevo je obezbeđivao dovoljne količine natrijum hipohlorita, koji je dobijao iz Kruševca.

„Želim da se zahvalim Kruševcu koji nam je obezbeđivao dovoljne količine ovog sredstva koje služi za dezinfekciju. Uspeli smo da, uz pomoć Javno komunalnog preduzeća „Vodovod“, sada sami proizvodimo dovoljne količine natrijum hipohlorita, a moći ćemo i da pomažemo drugim gradovima i opštinama koje nemaju dovoljne količine ovog dezinfekcionog sredstva“, pojasnio je gradonačelnik, pa se zahvalio i radnicima „Vodovoda“ koji već pet nedelja obezbeđuju dovoljne količine dezinfekcionog sredstva, vrše punjenje cisterni JKP „Čistoća“, nakon čega radnici JKP „Čistoće“ svake večeri vrše dezinfekcije prostora naši gradskih ulica, ulica u prigradskim naseljima, u Mataruškoj Banji i na Ušću.

Prema rečima gradonačelnika, operativni tim Štaba za vanredne situacije svakog dana ima sastanke na kojima se koordinira rad komunalnih preduzeća. Jedinice civilne zaštite, koje potpuno besplatno rade, svakodnevno su na terenu, a nastaviće da rade i u vreme praznika.

„Još uvek pokazujemo snagu, čvrstinu, odgovornost, svakodnevni rad i koordinaciju između različitih službi, bez obzira da li je njihov osnivač Grad ili je to Republika. Gađani Kraljeva treba da, večeras od 17:00 časova do utorka u 5:00 časova, budu kod svojih kuća, a svi ovi ljudi će se brinuti o njihovoj bezbednosti i svi zajedno nastavljamo da se borimo protiv virusa korona“, istakao je gradonačelnik, pa uputio molbu građanima Kraljeva da i dalje svi budemo solidarni, jedinstveni, disciplinovani kako bi odneli pobedu nad ovom pošasti.

Prema rečima izvršnog direktora JKP „Vodovod“ Srećka Nestorovića, ovo preduzeće aktivno sarađuje sa Štabom za vanredne situacije od samog početka vanrednog stanja.

„U saradnji sa preduzećima „Dinotec SR“ i „CWG Balkan doo“ iz Beograda, u prostorijima u Konarevu, instaliran je uređaj za proizvodnju natrijum hipohlorita. Ovim ćemo sigurno doprineti da se, ne samo Kraljevo, nego i drugi gradovi u okolini mogu snabdevati dovoljnim količinama natrijum hipohlorita“, pojasnio je Nestorović, pa se zahvalio preduzeću „Dinotec SR“ koje je ustupilo ovaj uređaj JKP „Vodovodu“ na tri meseca.

Profesor Radovan Čekanac je ovo prilikom izneo najnovije podatke u vezi epidemiološke situacije na teritoriji grada Kraljeva.

„Epidemiološka situacija u Kraljevu je i dalje povoljna i praktično je pod kontrolom. Imamo dva nova slučaja. Do zaražavanja je došlo van teritorije Kraljeva i njihovi kontakti su pod epidemiološkim nadzorom. Radi se o lakšoj kliničkoj slici obolelih tako da, za sada, na teritoriji Kraljeva i dalje držimo epidemiju pod kontrolom“, izjavio je dr Čekanac.

Prema njegovim rečima, iako se šesta nedelja smatra vrhom epidemije, treba i dalje pratiti kako će se stvari odvijati.

„Na teritoriji cele Srbije epidemiju držimo, manje-više, uspešno pod kontrolom, ali treba sačekati i videti kako će se stvari dalje odvijati. Biće sporadičnih slučajeva u narednom periodu, ali za razliku od drugih zemalja u kojima se dešavaju užasne stvari, kod nas je sve pod kontrolom“, istakao je dr Čekanac, pa dodao:

„Bitno je istaći da se danas završava period samoizolacije naših 1.000 građana koji su došli iz inostranstva. Prošlo je 28 dana i interesantno je da su građani bili izuzetno disciplinovani, sigurno je tu bilo i asimptomatskih infekcija, ali ni kod jednog do danas nismo potvrdili prisustvo korona virusa.“

Kao izuztek među građanima koji su došli iz inostranstva i bili u samoizolaciji, dr Čekanac je naveo građanina koji je došao iz Švajcarske pre uvođenja vanrednog stanja i tom prilikom zarazio roditelje, a tek kada se vratio nazad u Švajcarsku, osetio je simptome i odmah se prijavio, ali tada već nije više bio na našoj teritoriji.

INFO 24 / FB dr Predrag Terzić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *