Gradonačelnik Nikola Dašić za Gradske teme: Ozbiljno se radi i gradi u Kragujevcu

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić govorio je za Gradske teme, medijske mreže Info24, o projektima koji će biti realizovani ili započeti tokom ove godine, ali i epidemiološkoj situaciji u sedištu Šumadijskog okruga.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca

Nažalost, u svetu pa i u Srbiji pandemija virusa korona jeste još uvek tema broj jedan.

U Kragujevcu stanje, kaže gradonačelnik Nikola Dašić, jeste kritično ali je sada daleko manji broj obolelih na dnevnom nivou nego prošle jeseni i kreće se od 160 do 170 novozaraženih.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca

„Međutim, ono što jeste problem, kao i svuda, je to što je klinička slika značajno teža. Veći broj pacijenata koji se zaraze kovidom završavaju na intenzivnoj nezi i u krajnjem slučaju na repsiratoru“, naveo je Dašić.

Zadovoljan je organizacijom masovne imunizacije protiv kovida-19 u Kragujevcu, kao i odzivom građana i uputio je pozvi svima da se vakcinišu.

Dodao je da i u Kragujevcu jeste bilo problema sa organizovanjem tzv. korona žurki rekavši da donekle razume te mlade ljude, jer su uglavnom oni prisutni na tim žurkama, ali je primetio i da na tim mladima neko zarađuje.

 „Razumem da je svima preko glave, meni lično je preko glave, verujem i vama, ali jednostavno mi ne možemo da se predamo. Šta da uradimo, da pustimo da padne zdravstveni sistem, da prestanemo da vodimo računa o tome kako se ponašamo?….Shvatam mlade i ljude iz ugostiteljstva koji su jako dugo osakaćeni za neki prihod, ali opet s druge strane šta da pričam o medicinarima koji nose svoje skafandere koji su u njima po ceo dan već godinu dana“, istakao je Dašić.

Prema najavi Dašića, Kragujevac bi do kraja godine trebalo da ugasi kotlarnice na ugalj. Na mesto starih kotlova biće instalirani najsavremeniji kotlovi koji će biti priključeni na gas. Ukupna vrednost projekta je 12,5 miliona evra, a finansiraće se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Nosilac posla nabavke gasnih kotlova je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Projekat je odobren, sredstva su obezbeđena za zamenu kotlova koji su radili na ugalj, zahvaljujem se državi, Vladi i predsedniku, ministarstvu ekologije jer oni su ti koji sprovode ceo proces…Očekujem da naredne jeseni, zime pređemo na ekološki prihvatljivi sisitem grejanja“, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Nada se da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak u buduće i sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas.

Prema rečima Dašića, u Kragujevcu će i ove godine biti nastavljena kampanja asfaltiranja ulica i puteva. Istakao je da plan asfaltiranja i rekosntrukcije ili izgradnje kanalizacione mreže moraju biti usklađeni  i ponovio da nije normalno da u 21. veku u prigradskim naseljima nemate asfaltirane ulice ili kanalizaciju.

 „Mislim da su se Kragujevčani iznenadili kada su počeli da dobijaju asfalt ispred svojih kuća i posle izbora i tokom leta i tokom jeseni do završetka građevinske sezone. U ovoj gdoini to kreće dalje, dosta kasnimo posebno po prigradskim naseljima ali ćemo nastaviti da asfaltiramo. Jedini problem koji suštinski imamo jeste što očekujemo veliku investiciju u Kragujevcu, ono što je predsednik Vučić najavio i to je nešto što se meri u stotinama miliona evra, a to je i strateški problem svakog većeg grada,  kanalizacija koja mora da se zanavlja. Još imamo delove grada koji su pod azbestnim cevima, još imamo dosta delova grada koji nemaju kanalizaciju, sve je to što nas čeka u narednom periodu“, ispričao je Dašić.

S ponosom je govorio o izgradnji nove Palate pravde u Kragujevcu jer smatra da je grad koji je četvrti po veličini u Srbiji sa impresivnom istorijom i tradicijom u svim oblastima života i rada, zaslužio jedan takav objekat.

„Nova Palata pravde je kruna na svemu tome, a biće toga još dosta, koja dokazuje da smo regionalni centar.  Jeste najmoderniji objekat pravosudnog sistema, nešto je veća beogradska Palata ali je rekonstruisana,  a ova je pravljena od nule, po najnovijim projektima, apsolutno u skladu sa potrebama svih sudskih, pravosudnih i drugih organa i zaista mislim da je za ponos“, izjavio je Dašić.

Privodi se kraju i uređenje jezera Bubanj koje bi, zamišljeno je, trebalo da postane još jedno dobro mesto za odmor i rekreaciju.  Projekat naziva “Razvoj turisitičkog potencijala “Jezero Bubanj“ vredan je 15 miliona dinara i finansira ga Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

U Kragujevcu se nadaju da će obezbediti novac i za potpunu rekonstrukciju gradske dvorane „Šumadija“ kojom bi uslovi za održavanje brojnih događaja iz oblasti kulture bili znatno poboljšani posebno kada je u pitanju Dečije pozorište.

„Procenjena vrednost bez PDV-a rekonstrukcije gradske dvorane Šumadija je 5 miliona evra. Završen je idejni i glavni projekat, obezbeđena je građevinska dozvola, nedostaje samo novac. Ministarka kulture Maja Gojković jako se zainteresovala za ceo taj projekat i hvala joj na tome. Obavestila me je da je uspela da dogovori sa predsednicom Vlade da taj projekat bude uvršćen u plan „Srbija 2025“. Iskreno se nadam da dođemo do tih sredsatva i  da završimo jer to je meni nekako iskren da budem najinteresantniji i najdraži projekat“,kazao je gradonačelnik Kragujevca.

Naveo je da je potpisan i ugovor za projektovanje severne obilaznice oko Kragujevca u dužini od 22km.

„Očekujem do kraja ove godine, eventualno početkom sledeće godine da se zakopa prvi ašov. Za to su sredstva obezbeđena, to je projekat procenjen na nekih 75 miliona, a ja mislim da u projektima tog gabarita neće moći da izađe ispod 100 miliona do kraja. Najbitnija je stavra da imamo jaku podršku države da se to radi i čim krene i završiće se“, kazao je Dašić podsetivši i na brzu saobraćajnicu kojom će Kragujevac biti spojen sa budućim Moravskim i dalje sadašnjim Koridorom 11.

Ujedno, među važnijim projektima je i izgradnja železničke pruge MIND park Sobovica – Cvetojevac u dužini 16 kilometara. U toku je izgrada idejnog projekta, koordinator je JP Infrastruktura železnice Srbije, a vrednost radova je 19 miliona evra. Projektovana brzina je 80 km na sat i to neće biti samo industrijski kolosek već će pruga služiti i za putnički saobraćaj.

 „Ozbiljno se radi i ozbiljno se gradi u Kragujevcu“, zaključio je Dašić.

Potvrdio je da će biti proverene diplome svih zaposlenih u gradskoj urpavi u Kragujevcu.

„Suština cele priče jeste da nijedan Kragujevčanin nije dužan da kroz poreze, dopirnose i ostale stvari plaća nekog u svom gradu u svojoj gradskoj upravi da bi taj tamo radio sa falsifikovanom diplomom. Meni je jako bitno da kompeltan kadar bude svestan ko je i šta je, a većina svoj posao radi ozbiljno i vuče i grize“, objasnio je Dašić.

Rekao je da na svom novom poslu gradonačelnika radi po ceo dan, da je teško i naporno i podrazumeva vođenje politike, razumevanje i kompromise i trpljenje kritika uključujući i one koje sadrže neistine, ali da je velika čast i obaveza.

 „Ovo je neki poseban trenutak kada grad ima takav priliv investicija i to ne bi bilo bez Aleksandra Vučića koji izuzetno ceni  i poštuje ovaj grad, a na nama je da spremno dočekamo dobru volju i tolike investicije koje se mere stotinama miliona evra“, poručio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *