Gradonačelnik Nikola Dašić: Hajde da isteramo 19. vek iz Kragujevca

Novi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24 da je izgradnja infrastrukture,  puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, prioritet kako na gradskom tako i na seoskom području.

Dašić je svestan da su problemi u toj oblasti nagomilani i da su potreba ogromna sredstva ali je optimista da će biti rešeni.

„Hajde da uđemo u jedan trend da isteramo 19. vek iz Kragujevca. To zaista mislim“, poručio je Dašić.

Planiranje investicionog dela budžeta grada Kragujevca za 2021. godinu, kao i u ostatku Srbije, uslovljeno je i aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Zbog Kovida-19, već je usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je on umanjen za oko 20%.

 „Već je urađen rebalans budžeta i gradski budžet umanjen je za oko 20%. S druge strane kada je planiran, planiran je jako visoko zbog najavljenih mogućih investicija u smislu otkupa zemlje gde bi se pojavili novi investitori, što je korona sprečila. Nije to ništa tragično i očekujemo da će se to interesovanje nastaviti u budućem periodu, kada prevaziđemo celu ovu krizu, ali svakako definitivno, ne možemo da se lažemo, budžet grada trpi velike posledice“, iskren je Dašić.

Punjenje gradske kase u velikoj meri zavisi od vitalnosti lokalnih kompanija pa se Dašić nada da će sledeće godine korona virus oslabiti, što će ubrzati i pospešiti privrednu aktivnost.

 „Imamo grane privrede koje nisu pretrpele nikakav fijasko, čak imamo i prvirednike koji su zabeležili jako veći obrt ove godine nego svih ranijih godina do sada. Međutim, deo privrede koji je vezan za automobilsku industriju, svakako je osetio taj problem. Najviše su trpeli sektori turizma i ugostiteljstva, kao i u svim gradovima u Srbiji“, naveo je Dašić.

Dašić je pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije na svemu što su učinili kako bi se realizovali veliki infrastrukturni projekti i na području Kragujevca.

„Konačno je završena saobraćajnica koja se nažalost gradila već 16 godina, konačno krećemo u narednoj godini sa izgradnjom severne obilaznice, postoji i mogućnost da krene izgradnja puta ka Mrčajevcima odnosno ka aerodromu, uvezivanje na Moravski koridor, na Koridor 11 i Kragujevac će u tom smislu biti jedan jako dobro povezan grad“, istakao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Dobra putna infrastruktura, opšte je poznato, utiče i na nivo investicija u oblasti privrede, a investitori primećuje Dašić ne dolaze više u Kragujevac samo zbog jeftine radne snage.

„Dolaze ozbiljne kompanije. Kod nas su počeli čak da dolaze i developeri u tom nekom poslovnom smislu. Kad developer dođe i razvija neku poslovnu zonu, a mi već imamo nekoliko takvih ovde,  dovodi druge kompanije i to zaista znači da je grad prepoznat od strane investitora i da je na pravom putu“, kazao je Dašić.

Ukazao je da je od izuzetne važnosti i činjenica da je Kragujevac univerzitetski centar gde se školuju stručnjaci koji su potrebni privredi.

Podsetio je da bi do kraja godine trebalo da bude završena izgradnja Dejta centra, najvećeg u regionu.

Dašić je najavio da se za sledeću građevinsku sezonu planira početak radova na brojnim saobraćajnicama u gradu.

 „Očekujemo iduće godine da nastavimo sa radom na ključnim saobraćajnicama u gradu Kragujevcu. To je nekoliko saobraćajnica koje bitno menjaju saobraćaj u gradu, način funkcionisanja, tu mislim na centralnu ulicu koja treba da probije „vojsku“ i izađe na Lepenički bulevar, tu mislim na još nekoliko saobraćajnica istog karaktera“, objasnio je Dašić.

Naglasio je da bi na proleće trebalo da se počne i sa ulepšavanjem tzv. šminkanjem grada, pre svega sa rekonstrukcijom starih fasada.

Grad Kragujevac će nastaviti i da ulaže u poboljšanje uslova života na selu kako kroz izgradnju osnovne infrastrukture tako i kroz subvencije proizvođačima koje oni očekuju i od države i od lokalne samouprave.

„Mi kao grad ono što možemo da pružimo, pružićemo. I zaista, ozbiljno razmatramo učešće u poljorpivredi u narednom budžetu. Na nama je da i u selima obezbedimo infrastrukturu i  s druge strane da pomognemo svaku novu investiciju u poljoprivredi. Tu smo, na raspolaganju smo. Borićemo se zajedno“, izjavio je Dašić.

Prema rečima Dašića, ta ulaganja su važna i zbog ostanka mladih na selu.

„Ne volim da dajem velika obećanja ali sela suštinski moraju biti pokrivena osnovnom komunalnom infrastrukturom“, izajvio je Dašić.

Na području grada Kragujevca cveta i seoski turizam, a tokom pandemije korona virusa domaćinstva su imala konstantan nivo prihoda ako ne i rast, rekao je Dašić.

On je najavio da će se razmotriti kako grad da pomogne ugostiteljima koji su najviše pogođeni pandemijom Kovida-19.

Obećao je građanima da će se raditi na povećanju efikasnosti lokalne samouprave kako bi dobili „efikasan i transparentan servis“.

Govoreći o strateškim planovima koji se odnose na ostanak mladih i stručnih ljudi, Dašić je naveo da je lično studirao u Beogradu i da je odlučio da se vrati u Kragujevac.

Nama je strateški cilj da obezbedimo priliv novih mladih ljudi sa strane. Ne mora Beograd da bude večito centar migracija“, zaključio je Dašić.

Naveo je da u Kragujevcu postoje mnoga dobro plaćena radna mesta gde je prosek zarada oko 800 evra, kao i da su privrednici počeli da se „otimaju za dobar kadar“.

„Činjenica je da mladi, posebno oni koji se obrazuju i završavaju fakultete, lakše dolaze do posla, što je ranije bio jako veliki problem. Recimo iz mašinske struke i sličnih, koje su tražene u industriji, već imamo mlade koji neće da rade za platu ispod 1.000 evra i dobijaju tu platu, što je i danas jako velika plata koja je za mene u tim nekim godinama potpunao bila nezamisliva cifra“, rekao je Dašić.

Novi gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je diplomirani ekonomista i oficir. Rođen je 4. marta 1975. godine u Ljubljani. Završio Ekonomsku školu u Kragujevcu, a Vojno tehničku akademiju u Beogradu.

Jedan je od osnivača i prva tri poverenika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kragujevcu, a pozicija gradonačelnika mu je prva javna funkcija u politici. Oženjen je i otac je troje dece.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet