Gradonačelnica Dr Jelena Raković Radivojević: Sve što radimo radimo da građani bolje žive i mladi ostanu u Užicu

Dr Jelena Raković Radivojević (SNS), specijalista anestezije i bivša direktorka užičke bolnice, prva gradonačelnica Užica u istoriji tog grada, gostovala je u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24. Najavila je realizaciju kako se izrazila istorijskih, epohalnih projekata za grad na Đetinji kao što je izgradnja obilaznice i još jednog kružnog toka, rešavanje gorućeg pitanja aero zagađenja, rekosntrukciju Zdravstvenog centra i drugo.

Gradonačelnica Užica Dr Jelena Raković Radivojević kaže da se već navikla na novi posao u lokalnoj samoupravi, da „pliva u svemu tome“, kao i da je zadovoljna timom i saradnicima. Navela je da je stroga i da predstoji reorganizacija i racionalizacija svih gradskih uprava i „postavljanja zdravih temelja“. Ističe da Užice ima podršku i od Vlade Srbije i ministarstava i od predsednika države Aleksandra Vučića.

Najavljuje da će u budućnosti u Užicu biti ostvareni epohalni istorijski projekti.

„Sve što radimo radimo da građani bolje žive i mladi ostanu u Užicu“, poručila je gradonačelnica Užica.

Dr Jelena Raković Radivojević

Jedan od najvažnijih projekata koji će biti realizovan jeste i izgradnja obilaznice oko Užica.

Na tom projektu radi se od početka devedesetih godina prošlog veka, da bi 2006. godine bili urađeni delovi saobraćajnice nakon čega su radovi prekinuti.  

Nedavno je osnovana Radna grupa na čelu sa misnitrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem koja će raditi na tom projektu čiju realizaciju Užičani čekaju nekoliko decenija.

„Izgradnja obilaznica je jako zahtevna. Konfiguracija terena zahteva izradu novog projekta jer je u međuvremenu došlo do pojave novih klizišta. Ono što je važno jeste da su svi imovinsko pravni odnosi na toj deonici rešeni… Mi se nadamo da ćemo već do kraja ove godine imati završenu projektno-tehničku dokumentaciju… Ovo je sada jedna ozbiljna priča i projekat od nacionalnog značaja i nema odustajanja i dobili smo potvrdu od predsednika Vučića i ministra Momirovića… Taj projekat počinje i završiće se“, kaže gradonačelnica Užica i nada se da će u naredne dve godine obilaznica biti završena.

Ističe da će se izgradnjom obilaznice rešiti višedecenijski problem aero zagađenja u samom gradu jer će se izmestiti tranzitni saobraćaj (kamioni, autobusi, šleperi) koji ide i pored Osnovne škole „Kralj Petar II“ i pored obdaništa i ubrzati protok vozila.

Obilaznica koja će magistralni put ka Zlatiboru povezati sa Volujcem ka Bajinoj Bašti, podrazumeva izgradnju 4.864 m puta i most dužine 252 m. Prema prvim procenama vrednost radova je između 15 i 20 miliona evra a finansiraće ih Vlada Srbije.

U Užicu će, najavila je gradonačelnica, uskoro početi rekonstrukcija Ulice Dimitrija Tucovića u dužini od 400 metara, od Narodnog muzeja do vrha Dovarja.  Ukupna vrednost radova je 38 miliona dinara, od čega polovinu izdvaja Grad Užice, a drugu polovinu Ministarstvo privrede, izjavila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Pojašnjava da se na ovaj projekat rekonstrukcije nadovezuje i izgradnja kružnog toka kod Narodnog muzeja.

Dodaje da se intenzivno radi i na rešavanju probelma parking mesta u Užicu i u toku je izrada projekta za fast garažu na Međaju. Gradonačelnica kaže da se razamtraju i druge lokacije i rešenja.

„Mislimo o tome i znamo da je to problem svih velikih gradova pa i Užica. Fast garaža je proces javno-privatnog partnerstva sa koncesijom gde ćemo ponuditi zainteresovanima da grade garaže…Ne odustajemo, videćemo kakve će biti pondue“, kaže gradonačelnica.

Prema njenim rečima,  postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno u delu industrijske zone Bela zemlja poslužiće za rešavanje problema kanalizacije u tom naselju. Urađena je dokumentacija i 100 domaćinstava će u naredna dva, tri meseca biti priključena a postoji mogućnost i faznog priključivanja na to postrojenje još nekih delova naselja Bela zemlja. Navodi da su napravljeni „mali propusti“ u prethodnom periodu kada je u pitanju ta industrisjka zona jer je predviđena seča drveća (borovi i jele) zbog čega meštani Bele zemlje negoduju.

Kaže da od kako je ona na mestu gradonačelnika Užica, nije bilo zainteresovanih novih investitora a ključno ograničenje odnosi se na veličinu parcela koje se nude potencijalnim ulagačima.

Gradonačelnica Užica i njen tim hvataju se u koštac i sa problemom aero zagađenja po kome je nažalost Užice poznato u Srbiji i van njenih granica. Dobrim delom tome kumuje konfuguracija terena i 16.000 individualnih ložišta gde se koristi ugaj ili drva za zagrevanje.

„Daćemo sve od sebe da sve što budemo mogli sprovedemo, sve mere koje će dovesti do smanjenja aero-zagađenja….Unazad šest godina se grad Užice bavi ovom temom i svake godine sve više i više u budžetu grada se izdvaja sredstava. Ove godine smo izdvojili 45 miliona dinara iz gradskog budžeta samo za mere energetske efikasnosti, 14 miliona smo dobili od ministarstva zaštite životne sredine, ušli smo u jedan veliki pilot projekat preko ministarstva rudarstva i energetike. Mi subvencionišemo nabavku kotlova na gas ili pelet i izradu izolacije i zamenu stolarije…“, ističe gradonačelnica i dodaje da je do sada oko 1500 građana dobilo neku od subvencija.

Podseća da priključak na gasovodnu mrežu nikada nije bio jeftiniji i trenutno košta 450 evra bez PDV-a i građanima je omogućeno da taj iznos izmire na 24 rate.

Predstoji konverzija jedine preostale kotlarnice sa mazuta na gas i postavljanje gasnih generatora u Domu zdravlja i vrtiću „Bambi“.

Osim toga, nastavlja se akcija pošumljavanja. Prošle godine drveće je posađeno na 12 hektara, a ove je planirano od pet  do sedam hektara.

Krajem prošle godine od države je dobijeno i 96 miliona dinara za proširenje tela regionalne deponije Duboko i sanaciju klizišta. Plan je da krajem maja počnu fazni radovi na deponiji.

U Užicu predstoji i takođe dugoočekivana rekonstrukcija Zdravstvenog centra.                                                                            

„Preko Kancelarije za javna ulaganja, investicija je vredna od 25 do 30 miliona evra. Biće rekonstruisana čitava Opšta bolnica Užice sa izgradnjom jednog novog bolničkog dela gde će biti prijemno-urgentna služba, čitav novi hiruški blok, izgradnja infektivnog odeljenja, izgradnja nove zgrade psihijtrije, zanči negde od sedam do 10 hiljada novih kvadrata  i obnovljen stari i novi bolnički deo…“, kaže gradonačelnica.

U sklopu projekta obnove je i nabavka nove opreme za bolnicu kao što su skener, magnetna rezonanca, ultra zvuk , monitori i sl.

Navodi da je tokom pandemije korona virusa Zdravstveni centar u Užicu imao dovoljno i lekova, medicinske i zaštitne opreme i apeluje na građane da se vakcinišu.

„Ja se ponosim svojim kolegama i u svom gradu i čitavoj Srbiji izneli su veliki teret na svojim leđima i oni to još uvek rade i jako su umorni i iscrpljeni“, naglašava gradonačelnica.

Brine se i o najmlađima a cilj jeste da se ukinu liste čekanja za upis u vrtić.

Taj problem bi trebalo da bude rešen izgradnjom novog vrtića u mesnoj zajednici Carina sa 170 do 200 mesta, rekonstrukcijom vrtića Maslačak u Sevojnu i dogradnjom vrtića Neven.

Novo rukovodstvo grada Užica otvorilo je i razgovore sa mladima i studentima kako bi se izašlo u susret njihovim potrebama, kao i sa opozicijom u Skupštini grada Užica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *