Gradnja nelegalnog puta kod Visokih Dečana nastavljena, a Hoti ne zna?

Iz kabineta premijera privremenih kosovskih institucija, Avdulaha Hotija, saopštili su da nemaju saznanja da su nastavljeni radovi kod manastira Visoki Dečani, a Hotijev savetnik za medije Džavit Bećiri rekao je da, ako su ti radovi nastavljeni, to je nepoštovanje vladine odluke.

Hoti je u nedelju naredio da se obustavi započeta izgradnja puta Dečani-Plav, a gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj koliko danas je objavio da su radovi nastavljeni na započetoj trasi, u okviru zaštićene zone srpskog manastira, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Početak radova izazvao je zabrinutost srpskih monaha u manastiru Dečani, kao i oštre reakcije zvaničnog Beograda i predsednika Vučića, a izgradnja puta u zaštićenoj zoni suprotna je i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine, kojom je manastiru vraćeno u posed 24 hektara uzurpiranog zemljišta.

Iguman manastira Dečani: Put izgraditi na drugom mestu

Iguman manastira Dečani, Sava Janjić, rekao je da bi put od Dečana do Plava trebalo izgraditi na drugom mestu i ukazao da bi planirana trasa oštetila manastir iz ekoloških razloga, usled zagađenja, buke i tako negativno uticala na crkvu.

“Zabrinuti smo zbog ove odluke, jer smo ranije pročitali da je Vlada Kosova odlučila da obustavi radove dok premijer ne dođe u posetu opštini i manastiru kako bi razgovarali o ovom pitanju”, rekao je Janjić za Kljan Kosova.

Prema njegovoj oceni, “ovo je nesrećan razvoj događaja i nadamo se da će izvršna vlast dati sve od sebe da zaštiti zakon”.

Kako prenosi portal Kossev, Janjić je podsetio da “ovde postoji lokalni put koji prolazi kroz posebno zaštićeno područje” i naglasio da lokalni put za manastir nikada nije bio problem.

“Problem je nastao onda kada je doneta odluka o izgradnji magistralnog puta do Crne Gore, tranzitnog puta, većeg sa visokim stepenom saobraćaja i teškim vozilima, što će oštetiti životnu sredinu manastira, stvoriti zagađenje, buku i negativno uticati na crkvu”, ukazao je iguman.

“A na osnovu zakona o posebnim zaštićenim oblastima koji je donešen u Skupštini Kosova, izgradnja takvih puteva je zabranjena zakonom”, zaključio je Janjić.

INFO 24 / FoNET / Foto: RTV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *