Grad Užice donirao opremu Službi dečije stomatologije

Služba dečije stomatoligije u Centru za majku i dete dobila je novu opremu. Grad Užice, potpuno razumevajući potrebe Zdravstvenog centra za dodatnim finansijskim sredstvima, kako bi svoje usluge podigao na viši nivo, svake godine u svom budžetu predviđa novac za te svrhe. Ovoga puta kupljena je stomatolška stolica sa svim priključcima za potrebe Službe dečije stomatologije u Centru za majku i dete, pa je tako osposobljena još jedna radna jedinica u ovoj službi.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da se kupovinom nove opreme omogućuje da se nivo stomatoloških usluga u Službi dodatno podigne, ali se i olakšava rad stomatolozima.

„Stomatološka stolica koja je zamenjena novom bila je stara preko 30 godina, a plan je da se i narednih godina nastavi sa ulaganjem Grada u zamenu opreme u Službi dečije stomatologije i generalno opreme Centra za majku i dete.“ – naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio da Grad Užice poslednjih nekoliko godina u kontinuitetu ulaže u Zdravstveni centar i Dom zdravlja, za nabavku novih ambulantnih i putničkih vozila, za obuku kardiologa i nabavku dodatne opreme, a da je, kada je reč o tekućoj godini, nivo ulaganja oko 5,6 miliona dinara, koliko je planirano i u gradskom budžetu za narednu godinu.

Gradonačelnik je naveo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se veliki novac, oko 20 miliona evra, od strane Vlade i nadležnog Ministarstva uloži u kompletnu rekonstrukciju Zdravstvenog centra u Užicu: „Rekonstrukcija podrazumeva građevinske radove, ali i kompletno zanavljanje opreme u Opštoj blnici, što će omogućiti da Zdravstveni centar još više ojača u službi zdravlja građana Zlatiborskog okruga.

Obaveza Grada je da isfinansira izradu kompletne projektne dokumentacije, za šta je potrebno oko milion evra, pa će u budžetu za narednu godinu biti opredeljeno oko 50-60 miliona dinara za to, a isto toliko će biti izdvojeno i u budžetu za 2021.“

Na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, kako navodi gradonačelnik, naznačeno je da se ubrza izrada projektne dokumentacije kako bi radovi na rekonstrukciji što pre krenuli, pošto je novac već obezbeđen.

Direktor Zdravstvenog centra Miloš Božović istakao je da Grad Užice, i pored toga što nije osnivač, ulaže i u primarnu i u sekundarnu zdravstvenu zaštitu na nivou bolnice.

„Tri godine zaredom Grad finansira dolazak kardio-hirurga u Užice, pa je tako naš grad četvrti u Srbiji u kome se rade operacije na otvorenom srcu“, naveo je Božović i dodao da je u toku izrada projekta za rekonstrukciju prijemno-urgentne službe i trauma centra što je takođe finansirao Grad sa tri miliona dinara te da će radovi na rekonstrukciji tih 1400m2 biće završeni u prvoj polovini naredne godine.

Božović je naveo da će rekonstrukcija Zdravstvenog centra ići u nekoliko faza.

„Biće izgrađen ambulantno-poliklinički blok, realizovan projekat energetske efikasnosti centralne zgrade koja ima oko 26-27 000m2, urađena konverzija grejanja sa mazuta na gas, ali će biti i rekonstruisane sve ostale zgrade u bolničkom krugu i nabavljena nova oprema u koju će biti uključena i nabavka novog magneta i skenera.“

Direktor Božović je podsetio i da je Ministartvo zdravlja i Republika u poslednjih godinu dana uložilo oko 1,5 miliona evra u opremu Opšte bolnice Užice.

Danijela Marinković direktorka Doma zdravlja Užice je navela da je u prethodne dve godine od Grada dobijeno 4 vozila vrednosti oko 4 miliona dinara, zatim EKG aparat i sada stomatološka stolica.

„Grad je prepoznao naše potrebe i platio je zaposlenima tramuma kurs u pre-hospitalnim uslovima za Službu hitne pomoći, koja je nama veoma značajna kako bi bili profesionalni u našem radu, a koju ne možemo da steknemo kroz klasično obrazovanje.“ – istakla je direktorka.

Načelnica dečije stomatološke službe Dražić Jovanka se zahvalila Gradu Užicu na donaciji stomatološke stolice za najmlađe pacijente i navela da je inicijativa za nabavku opreme potekla od samih korisnika i zaposlenih.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *