Grad Kraljevo i Univerzitet u Kragujevcu o budućim zajedničkim koracima: saradnja privrede i visokoškolskih ustanova

O uspostavljanju odnosno unapređivanju saradnje kraljevačkih privrednih subjekata sa Univerzitetom u Kragujevcu te Fakultetom za mašinstvo i građevinarstvo u našem gradu, razgovarali su predstavnici grada Kraljeva, kragujevačkog Univerziteta i kraljevačkog Fakulteta.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa svojim zamenikom Vukmanom Rakočevićem, bio je domaćin rektoru Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenadu Filipoviću, prorektoru za naučnoistraživački rad prof. dr Vesni Ranković, prorektoru za koordinaciju poslova fakulteta čije je sedište van sedišta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Draganu Đurčiću i generalnom sekretaru Univerziteta u Kragujevcu Marku Lukiću. Sastanku su prisustvovali i dekan Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu prof. dr Mile Savković, prodekan za nastavu dr Aleksandra Petrović i prodekan za naučnoistraživačku delatnost dr Milan Bižić.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu je govorio o mogućnostima uzajamne pomoći Grada i Univerziteta. Podsetio je i na zakonsku obavezu da Univerzitet odnosno svi fakulteti pri Univerzitetu organizuju savete poslodavaca, da privreda treba aktivnije da se uključi u rad Univerziteta i fakulteta. Kako je istakao, treba videti na koji način Univerzitet može da doprinese povećanju broja studenata u Kraljevu – unapređenjem saradnje sa privredom, uvođenjem novih studijskih programa i na druge načine, kako bi studenti po završenom školovanju nalazili zaposlenje u svojoj struci.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je goste kratko upoznao sa istorijatom Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo, koji je nastao iz potrebe privrede, ali je, u jednom periodu, stručni kadar imao problem da se zaposli u oblasti u kojoj se školovao. Ipak, kako je istakao gradonačelnik, u poslednje četiri godine 6.000 Kraljevčana je našlo posao, ponajviše zahvaljujući investitorima – kompaniji Leoni, koja je uposlila 2.300, i Taj grupa – oko 700 naših sugrađana. Prema rečima gradonačelnika, kompanija Leoni, koju su gosti i posetili nakon prijema, već je uspostavila saradnju sa kraljevačkim fakultetom i stipendirala studente. On je takođe pomenuo mogućnost saradnje sa domaćim preduzećima – Girom, Elektromontažom, Amigom, Cipom… Terzić je posebno istakao dobru saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Moravičkog i Raškog upravnog okruga, naročito prilikom formiranja Saveta poslodavaca i unapređenja saradnje sa privredom. Gostima je predstavio i stanje u kraljevačkom srednjoškolskom obrazovanju, u koje se poslednjih godina, u saradnji sa Republikom, ulažu velika sredstva.

Kao problem koji treba zajedno rešavati gradonačelnik je izneo nedovoljno visokoškolskih ustanova koje bi doprinele razvoju grada, kao i činjenicu da se mali broj svršenih studenata vraća u Kraljevo posle studija.

Da se Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo zaista trudi, uvodi nove studijske programe, sarađuje sa Gradom i privredom potvrdio je i dekan Fakulteta prof. dr Mile Savković. Prema njegovim rečima, postoji potreba za novim studijskim programom koji bi bio vezan za informatiku, a koji bi umnogome doprineo promeni slike o visokoškolskom obrazovanju u gradu Kraljevu, na čemu Fakultet već radi. Dekan je naveo i da je Fakultet već načinio prve korake u formiranju Saveta poslodavaca zahvaljujući dobroj saradnji sa Privrednom komorom u našem gradu.

Želja za saradnjom postoji, kao i želja da se primeni stečeno znanje i da se problemi zajednički rešavaju, tako da, zaključak je sa sastanka predstavnika Grada Kraljeva, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo i Univerziteta u Kragujevcu – budući zajednički koraci sigurno će voditi ka uspehu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *