Grad Čačak utrošio 10,7 miliona dinara u borbi protiv korone

U borbi protiv virusa korona u Čačku je za dva meseca potrošeno  ukupno 18,7 miliona dinara, izajvio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Novac je obezbeđen iz gradskog budžeta i donacijom privrednika Čačka.

“Što se finansija tiče, grad Čačak je iz budžeta izdvojio 10,7 miliona dinara Pre svega za sredstva za dezinfekciju, medicinski materijal, potrošni materijal za opremanje “plave hale” i 4,2 miliona dinara za pakete pomoći za socijalno ugrožene i penzionere”, naveo je Todorović.

Podeljeno je 1.500 paketa pomoći za socijalno ugrožena lica, kao  i za sedam hiljada penzionera čija su primanja do 15.000 dinara. Deo novca za te namene od 5,9 miliona dinara obezbedila je privreda grada.

Istakao je da su brojni privrednici Čačka donirali ukupno 7 miliona 22 hiljade dinara.

“Ono što me raduje, te uplate i dalje teku. Imamo jednog divnog čoveka iz Kanade, Gorana Bojovića koji se javio prošle nedelje i želi da uplati 10.000 kanadskih dolara namenski u budžet grada Čačka za nabavku opreme za Civilnu zaštitu”, objasnio je Todorović.

Gradonačelnik Čačka je rekao da je vrednost nefinansijskih donacija privrednika  oko dva miliona dinara. Kompanije iz oblasti tekstilne industrije izradile su zaštine maske, odela za bolnicu, paravane za privremenu kovid bolnicu. Donacijom jedne firme plaćen je dezinfekcioni tunel koji se koristi u Opštoj bolnici vredan million dinara.

Opremanje privremene bolnice koštalo je ukupno tri miliona 40 hiljada dinara od čega je million dinara donirano.

Od Vlade Srbije dobijeno je 35.000 zaštitnih maski i 31.000 rukavica, pored materijala kojim su zdravstvene ustanove snabdevane preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

“Grad Čačak je nabavio 800 skafandera, 202 kabanice, 500 vizira, 55 odela, 14.000 litara dezinfekcionih sredstava, 447 litara dezinfekcionih sredsrava za ruke, dok je Privredna komora Srbije obezbedila 5.000 litara dezinfekcionog alkohola, a od Evropske unije dobijene su dve mobilne ambulante”, naveo je Todorović.

Todorović je dodao da je u 11 volonterskih centara osnovanih za pomoć starijima od 65 godina bilo angažovano 200 volontera. Primljeno je 5.477 poziva, a obavljeno je 3.018 dostava lekova, hrane i ostalih potrepština.

Gradonačelnik Čačka se zahvalio svima koji su pomagali i dalje pomažu u borbi protiv širenja epidemije virusa korona.

Za INFO 24 iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *