Grad Beograd spremio niz konkretnih mera za poboljšanje kvaliteta vazduha

Grad želi da napravi ozbiljan pomak po ovom pitanju i na taj način obezbedi povećanje kvaliteta života svih građana, poručio je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović

Svi koraci koje Grad Beograd preduzima imaju za cilj podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i stavljanju ekoloških problema u prvi plan, rekao je Mladenović, koji je prisustvovao sastanku Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite kvaliteta vazduha u Srbiji kome je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Mladenović je potvrdio da su u sastavu ove radne grupe ministri Vlade Republike Srbije, direktori vladinih kancelarija, direktori javnih preduzeća i ustanova na nivou Republike Srbije, kao i predstavnici Grada Beograda – gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretari.

Na sastanku su konstatovane i analizirane mere koje su preduzete od završetka poslednjeg sastanka radne grupe. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je saopštio informaciju o merama koje je Grad Beograd predložio i koje se dobrim delom sprovode, kao i o onim čija primena počinje u narednim mesecima. Konstatovano je da je Grad Beograd već preduzeo određeni broj mera, kao i da postoji ozbiljan plan za sistemsko rešavanje ovog veoma važnog pitanja. Pitanje zaštite vazduha praktično je neodvojivo od zaštite životne sredine u celini, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je napomenuo da Grad Beograd od Republike Srbije očekuje pomoć u smislu usvajanja određenih zakonskih rešenja koja bi omogućila da se investitorima smanjuju porezi i naknade ukoliko bi objekti koje grade bili na visokom nivou energetske efikasnosti – rekao je Mladenvoić.

Prema njegovim rečima, za to je potrebna izmena zakona a Beograd je zainteresovan da na ovaj način dodatno podstakne sve građevinske investitore da u fokus svog interesa stave podizanje energetske efikasnosti objekata.

Na taj način Grad Beograd bi poreskim rešenjima mogao da stimuliše investitore da grade energetski efikasne objekte, a grad će izmenama sopstvenih odluka raditi na podizanju društvene svesti o važnosti ovog pitanja, ali će takođe konkretnim merama raditi na pitanju energetske efikanosti. Svi koji budu investirali na pravi način u energetsku efikasnost, moći će da dobiju umanjenje naknada koje plaćaju za građevinsko zemljište i ostale administrativne troškove. Energetska efikasnost, smanjenje emisije štetnih gasova i manja potrošnja energenata glavni su ciljevi ovih mera – istakao je Mladenović.

On je rekao da će Grad Beograd u skladu sa merama koje je prezentovao nastaviti da radi na pošumljavanju i ozelenjavanju grada. Postoji plan, rekao je pomoćnik gradonačelnika, da se u narednih pet godina zasadi milion novih stabala, što je veoma zanimljiv projekt koji privlači veliku pažnju javnosti.

Grad priprema aplikaciju koja će građanima omogućiti da vide sve lokacije predviđene za sadnju, a trebalo bi podsetiti i na akciju „Drvo generacije” koja se sprovodi u osnovnim i srednjim školama. Veoma je važno pomenuti politiku koja će se odnositi na kupovinu vozila na električni pogon i elektropunjača. Grad Beograd je već najavio kupovinu novih autobusa na gas za GSP, a prema dugoročnom planu trebalo bi da kompletan vozni park gradskog saobraćajnog preduzeća bude zamenjen, kako nijedan gradski autobus ne bi koristio dizel-gorivo – zaključio je Mladenović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *