Gotovo popunjeni kapaciteti Naučno tehnološkog parka u Čačku, stanar kompanija “Natura eko” štampa kuću od betona

Za  nepuna četiri meseca od otvaranja novog prostora Naučno tehnološkog parka (NTP) popunjeni su gotovo svi kapaciteti, izjavio je direktor NTP-a Mirko Pešić.

“Ono što  mogu da kažem je da su naši kapaciteti popunjeni više od 80 odsto i na novoj lokaciji i u okviru Startap centra. U okviru NTP-a sada posluje 25 kompanija sa punim i 15 kompanija kroz virtuelno članstvo”, naveo je Pešić.

NTP je obišao i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa svojim saradnicima i uverio se u njegovo funkcionisanje i popunjenost kancelarijskog i hlaskog prostora.

Milun Todorović, Mirko Pešić i Milica Dačić

“Drago nam je što smo se uverili da u ovom prostoru trenutno posluje 11 privrednih društava, u kojima je po otvaranju zaposleno oko 70 naših mladih sugrađana. Kapaciteti kancelarijskog i halskog prostora su gotovo u potpunosti ispunjeni, što pokazuje da je odluka Vlade Republike Srbije da investira u Čačak i ovaj region, bila odlična procena”, naveo je Todorović.

Među stanarima NTP u Čačku je i firma “Natura eko” koja se priprema da odštampa kuću od 50 kvadratnih metara.

“Inovativna je veličina same mašine, gabarit će biti deset metara visine i više, deset metara sam most i više, ako bude neophodno za neki objekat, i u dužini smo neograničeni. Naš partner za samu smesu je Lafarž Srbija sa kojim razvijamo inovativni beton. Znači objekat neće biti ni od plastike ni od drveta već kompletno betonski objekat inovativne recepture”, objašnjava vlasnik kompanije Natura eko Nikola Rakić.

Grad Čačak je sa firmom Natura eko pre nekoliko nedelja potpisao memorandum o saradnji, jer želi da bude prvi partner ovim mladim ljudima.

“Prvu kuću nastalu iz ove saradnje grad će kupit za 195 evra po kvadratu i pokloniti socijalno najugroženijim sugrađanima. Posebno nas raduje, koliko se mladih ljudi, sa svojim inovacijama uključilo u sistem. Ta energija i mladost ulivaju nadu svima nama. Izuzetno je dostignuće našeg čačanina Nikole koji je u završnoj fazi softverskog rešenja za štampanje kuća”, istakao je Todorović.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Vlade Anom Brnabić otvorio je 16. juna ove godine obnovljeni halski i kancelarijski prostor Naučno tehnološkog parka Čačak koji se nalazi na prostoru bivše fabrike “Cer“.

Za kupovinu  novog prostora NTP i nabavku opreme Vlada Srbije je izdvojila 330 miliona dinara i dala je na korišćenje 5.733 kvadratna metra poslovnog i halskog prostora zajedno sa zemljištem od 70 ari na neodređeno vreme bez naknade.

“Danas smo ovde da pokažemo da je investicija opravdana pre svega što imamo 70 mladih ljudi koji rade u 11 privrednih preduzeća koja se bave inovacijama i softverskom proizvodnjom”,  izjavila je narodna poslanica Milica Dačić.

Gradonačelnik Čačka je podsetio da se sa premijerkom Srbije i resornim minsitarstvom radi na pribavljanju dodatnih 94 ara zemljišta za proširenje kapaciteta NTP Čačak.

INFO 24 / Mirjana Aleksić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *