Gojković u Rimu: Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima

Beograd, 28.06.2021 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković učestvuje danas na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – ISIL/DAEŠ u Rimu, koju je otvorio ministar za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije Luiđi Di Majo i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Gojković je na sastanku istakla da je Republika Srbija čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima, kao i da među njima, borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma, ima prioritetni značaj. 

Gojković je zahvalila svima koji su dali svoj nesebičan doprinos zajedničkim naporima u borbi i pobedi nad „Islamskom državom“, DAEŠ-om.

Potpredsednica Vlade je naglasila da u multilateralnom pogledu Ujedinjene nacije predstavljaju ključni forum za međunarodnu saradnju, kao i da se istovremeno Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ.

Maja Gojkovic

„Svoj doprinos smo dali kroz različite forme donacija, kao i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga“, rekla je Gojković.

Gojković je ukazala da dostupni podaci pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, posebno na delu područja Bosne i Hercegovine i na delu teritorije Republike Srbije, u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija, koja je po Rezoluciji SB UN 1244 pod privremenom upravom UN.

„Najviše nas brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. „stranih terorističkih boraca“.  Prema podacima, na strani DAEŠ je sa Kosova i Metohije ratovalo više od tri stotine ekstremista. Time se, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u tim redovima“, napomenula je Gojković.

Zbog toga će, pored ostalog, dodala je, Srbija nastojati da, podržavajući međunarodno pravo i u njegovim okvirima, još više produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire, a to uključuje i preventivno delovanje radi eliminisanja uzroka ovih fenomena.

„Budite uvereni da će Srbija i u vremenu koje sledi nastaviti da podržava borbu protiv globalnog terorizma i borbu protiv DAEŠ. Spremni smo da razmotrimo sve inicijative i predloge na osnovu navedenih principijelnih zalaganja“, poručila je Gojković.

Sastanku prisustvuju i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *