Gojković u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura

Gojković u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura

Beograd, 10.06.2021 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Ljubljani sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter, a na sastanku je istaknuto da je zajednički cilj povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma kako bi kultura sa slovenskog prostora bila prepoznatljivija i vidljivija.

Gojković, koja je predsevajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, u novom sedištu Foruma u Ljubljani, razgovarala je sa Rihter o daljem radu Foruma i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti svih zemalja članica na očuvanju zaštite kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

Gojković i Rihter su razgovarale o aktivnosti na izradi Strateškog plana za 2022-2027. godine, što će doprineti promociji međukulturnog dijaloga slovenskih kultura, jačanju uzajamnog razumevanja i saradnje, negovanja kulturne raznolikosti i poboljšanja vidljivost Foruma.

Gojković je naglasila da Srbija aktivno učestvuje u više programa Foruma i da je posebno aktivna saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i nastojaće da i u budućnosti dodatno ojačaju ove aktivnosti.

Gojković je navela i da projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine predstavlja izuzetnu priliku za saradnju i da se i u tom kontekstu predstave aktivnosti Foruma slovenske kulture.

Ministarka je rekla da će u okviru predsedavanja Foruma slovenskih kultura Srbija biti domaćin manifestacije dodele nagrade Živa u oblasti muzejske delatnosti, koja okuplja najeminentnije predstavnike muzeja iz zemalja slovenskog područja.

Gojković i Rihter su se saglasile da je važan nastavak Programa slovenskog nasleđa u očuvanju kulturnog nasleđa i unapređivanja saradnje na polju muzeologije, kroz aktivnosti u okviru projekata Živa i Ruta književnica. Gojković je napomenula da Srbija podržava i inicijativu za sertifikovanje kulturne rute „Žene-pisci slovenskih zemalja”.

Istaknuto je da je posebno značajno nastavljanje književnog programa “100 slovenskih romana” u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost. Forum ima 13 zemalja članica: Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska, Crna Gora i Češka Republika. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet