Gojković: Srbija potvrđuje svoju posvećenost za bezbednost novinara, digitalnu tehnologiju, posledice Kovida 19 i slobodu izražavanja

Beograd, 11.06.2021 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković učestvovala je na onlajn ministarskoj konferenciji Saveta Evrope i tom prilikom istakla da Srbija pruža podršku usvajanju konačne deklaracije i četiri rezolucije koje se odnose na bezbednost novinara, digitalnu tehnologiju, posledice izazvane virusom Kovid 19 i slobodu izražavanja.

„Preporuka razmatrana danas pruža važne smernice državama članicama na mnogim poljima: prevencije, zaštite, krivičnog gonjenja, promovisanjem informacija, obrazovanjem i podizanjem svesti.“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da je Srbija već uvela određene mere zaštite, te da je Vlada Srbije formirala 2013. godine Komisiju za istraživanje ubistava novinara i kao rezultat njihovog rada osuđena je osoba za ubistvo srpskog novinara počinjeno1999. godine.

„U Srbiji od 2016. godine radi i Stalna radna grupa za bezbednost novinara, a u decembru 2020. godine Vlada je formirala Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara. U svim ovim telima učestvuju predstavnici državnih organa i novinarskih i medijskih udruženja. Pored drugih mera, oni su pokrenuli SOS telefon 2021. godine. Ovaj mehanizam obezbeđuje informacije kako bi zaštitili svoja prava“, napomenula je Gojković.

Ministarka kulture ukazala je na značajnu ulogu koju Savet Evrope ima u pogledu ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona.

 „Srbija potvrđuje svoju posvećenost u aktivnostima vezanim za bezbednost novinara, digitalnu tehnologiju, posledice Kovid 19 i slobodu izražavanja“, zaključila je Gojković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *