Gojković se sastala sa ministarkom kulture Republike Francuske

Beograd, 17.06.2021 –  Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Parizu sa ministarkom kulture Republike Francuske Rozelin Bašlo Narkan, a na sastanku je istaknuto da kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa Srbije i Francuske, kao i da jačanje kulturnih veza doprinosi još boljem međusobnom upoznavanju dva naroda, koja neguju snažne istorijske veze.

Gojković je ukazala da snažan podsticaj razvoju odnosa u oblasti kulture i kulturne baštine, kao i podršku radu kulturnih centara pruža zajednička izjava dva predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u kojoj je polje kulture posebno istaknuto.  

Gojković i Bašlo Narkan su se saglasile da je oblast filma važno polje za saradnju, na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma i istakle značaj razvoja evropske kinematografije, i u tom kontekstu saradnje i partnerstva srpske i francuske kinematografije i koprodukcije.

Imajući u vidu sve veći značaj stripa kao umetnosti koja ima sve više poštovalaca, a na osnovu potpisanog Sporazuma pozdravile su saradnju Francuskog Instituta i plan uključivanja Narodne biblioteke Srbije i cele bibliotečke mreže u Srbiji, u cilju promocije umetnosti stripa i animiranja umetnika, a razmotrile su mogućnosti saradnje i u oblasti cirkuske umetnosti.

Gojković je naglasila i da Srbija posebno pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, kao i da je važna saradnja i na institucionalnom planu i da je naša zemlja otvorena za razmenu eksperata i iskustva u oblasti muzeologije, kao i da je značajna podrška Francuske na tom planu.  Bašlo Narkan je ukazala da je pandemija zaustavila saradnju na tom polju, ali da je Francuska spremna da u dogledno vreme primi srpske stručnjake.

Gojković je istakla mogućnost saradnje u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine, imajući u vidu da je planiran niz događaja, kao i činjenicu da se poklapa sa početkom predsedavanja Republike Francuske Evropskom unijom, i uputila poziv Rozelin Bašlo da dođe na otvaranje ove manifestacije u Novom Sadu, koje je planirano za januar 2022. godine.

Gojković i Rozelin Bašlo razgovarale su o mogućnostima realizacije projekta Dvorci Srbije, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji Srbije uz pomoć evropskih fondova. Dogovorile su da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se uz podršku francuskih ekperata utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Gojković je ukazala je i da večerašnja izložba „Prolaznici“ našeg slikara Milana Marinkovića Cileta u Srpskom kulturnom centru Republike Srbije, kojom se nastavlja rad ove institucije od velikog je značaja kako za Srbiju i predstavljanje naše kulture, tako i za jačanje veza sa Francuskom.

Gojković je uputila poziv ministarki kulture Francuske da dođe u zvaničnu posetu Srbiji u cilju daljeg unapređenja odnosa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *