Gojković sa ministrom kulture Litvanije u okviru manifestacije Novi Sad evropska prestonica kulture

Novi Sad, 13.1.2022 – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas u Novom Sadu sa ministrom kulture Litvanije Simonasom Kajrisom, koji boravi u Srbiji povodom ceremonije otvaranja manifestacije Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine.

Gojković je zahvalila Kajrisu na prisustvu ceremoniji, ističući značaj saradnje Srbije i Litvanije, posebno imajući u vidu da su Novi Sad i litvanski Kaunas u ovoj godini poneli prestižnu titulu evropske prestonice kulture.

Gojković i Kajris su naglasili da se saradnja na polju kulture može razvijati upravo oslanjajući se na program i projekat “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i program grada Kaunas i da je to dobra prilika da se podstakne saradnja nacionalnih muzeja, biblioteka, ali i umetnika i nezavisne scene.

Gojković je ukazala da su i Novi Sad i Kaunas gradovi koji u svom fokusu imaju razvoj, inovativnost i kulturnu raznolikost, a i Kaunas i Novi Sad imaju bogat program koji će privući publiku čitave Evrope.

Gojković je ukazala da je Srbija spremna da uspostavlja i razvija kulturnu saradnju sa Republikom Litvanijom, koja usled geografske udaljenosti nije do sada bila dovoljno razvijena, imajući u vidu potencijale.

Gojković i Kajris su se saglasili da je značajan razvoj međuinstitucionalne saradnje, razmena iskustva i predstavljanje kulturnog nasleđa, kao i savremene umetnosti, posebno filma, ali i drugih oblasti koje na adekvatan način mogu doprineti boljem uzajamnom razumevanju naših kultura.

Gojković i Kajris su razgovarali o mogućnosti realizacije zajedničkih projekata u oblasti savremenog stvaralaštva i posebno kreativnih industrija i razmeni iskustava u oblasti kulturnog nasleđa, mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet