Gojković sa ambasadorom Slovačke Republike

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa ambasadorom Slovačke Republike Fedorom Rosohom.

Gojković i Rosoh su istakli da Srbija i Slovačka imaju tradicionalno dobre odnose i da su spremne da ih razvijaju i u budućnosti na svim poljima.

Gojković je istakla da je za Srbiju važna podrška Slovačke Republike na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU. Gojković je zahvalila Slovačkoj Republici na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u pregovorima Beograda i Prištine.

Na sastanku je istaknuto da postoji prostor da se odnosi u oblasti kulture intenziviraju i obogate novim sadržajima. Ambasador Rosoh je upoznao Gojković sa projektom predstavljanja slovačke kulture u okviru kog bi sledeće godine u Beogradu i Novom Sadu izložbama, nastupima slovačkih muzičkih grupa i predstavljanjem tradicionalne slovačke kuhinje građanima Srbije bila prezentovana kultura i tradicija Slovačke.

Ambasador je ukazao i na važnost da se sledeće godine, povodom 30 godina od osnivanja Višegradske grupe, organizuju kulturni sadržaji. Gojković je pozdravila predstavljanje inicijative i dala podršku realizaciji ovih projekata, čime se jačaju kulturne veze između dva naroda.

Gojković je naglasila važnost saradnje u oblasti prevođenja i izdavaštva, posebno imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 60 godina od kad je Ivo Andrić dobio nobelovu nagradu za književnost.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *