Gojković otvorila Regionalnu konferenciju „Kultura u doba pandemije“

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je onlajn regionalnu konferenciju u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja „Kultura u doba pandemije“ i istakla da je u prevazilaženju efeketa pandemije u oblasti kulture važno da se razmotri i osmisli model regionalnog pristupa.

„Od samog početka pandemije Kovida 19 bile su jasne dve stvari. Prvo, da ova opasnost ne poznaje nacionalne granice i da će odgovor na nju morati da bude kooridinisan i zajednički kako na regionalnom, tako i na širem međunarodnom planu. Drugo, bilo je jasno da će kultura biti među onim oblastima koje će trpeti velike posledice“, ukazala je ministarka na otvaranju Konferencije.

Gojković je naglasila da će i današnja Konferencija doprineti kvalitetnom odgovoru na pitanje kako pobediti pandemiju i kako regionalna saradnja može pomoći da sačuvamo kulturu od izazova i opasnosti kojima je izložena.

„Današnja konferencija mogla bi se razumeti i kao način unapređenja dosadašnjih oblika saradnje u oblasti kulture“, rekla je ministarka i dodala da je prvi korak ka tome međusobno predstavljanje najboljih praksi i najznačajnijih iskustava u pogledu mera koje svako u svojoj zemlji preduzima.

„Smatram da ćemo na taj način ne samo jedni drugima pružiti značajnu pomoć u aktuelnim okolnostima, već da ćemo ovim putem još jednom afirmisati vrednost regionalne saradnje. Duboko verujem da je to u dugoročnom interesu svih nas, posebno imajući u vidu da ćemo se sa posledicama pandemije verovatno suočavati i nakon što savladamo neposrednu opasnost po živote ljudi“, naglasila je Gojković.

Ona je učesnike Konferencije upoznala sa aktivnostima koje je Vlada Republike Srbije preduzela u borbi protiv pandemije u domenu kulture, i navela da su plate u ustanovama kulture ostale na istom nivou kao i pre pandemije, da funkcionisanje ustanova kulture ne bude ugroženo, da su započeti konkursi realizovani, kao i da je samostalnim umetnicima data novčana pomoć.

„Pored ovakvih mera važno je razumeti da podršku kulturi ne predstavljaju samo materijalna ulaganja koja su naravno neophodna, već i stvaranje mogućnosti da ona nastavi sa aktivnostima. Zato smo se izborili da ustanove kulture i pored teških uslova nastave sa radom u onom obimu koji je moguć uz poštovanje epidemioloških mera“,navela je Gojković.

Ministarska je istakla da je od posebnog značaja činjenica da je za narednu godinu uvećan budžet za kulturu Republike Srbije, koji je dobio i razvojni karakter. „Drugim rečima, ulaganje u kulturu predstavlja ne trošak, već investiciju u budućnost“, naglasila je Gojković.

Ministarka je poručila da se, sabirajući dosadašnja iskustva u borbi sa pandemijom, mogu izdvojiti dve pouke.

Kako je rekla, prva je da se direktna pomoć kulturi mora posmatrati kao veoma dobra investicija, a druga, da pojačani procesi digitalizacije vrše snažan uticaj i na sadržinu i na način predstavljanja kulturne produkcije.

Gojković je rekla da je pandemija podstakla ubrzanu digitalizaciju kulturnih sadržaja iako je jasno da virtuelni sadržaji ne mogu da preuzmu na sebe ulogu kulturnog predstavljanja.

„Iskustvo je pokazalo da uz posvećen rad na predstavljanju i kulturne baštine i savremenog stvaralaštva, digitalizacija privremeno zadovoljava kulturne potrebe u vreme epidemije, ali i stvara još veću potrebu za kulturom, kao i novu publiku“, rekla je Gojković.

„Još jednom polazeći upravo od ovakvih iskustava smatramo da korisni efekti ovih aktivnosti mogu biti još više osnaženi kada se preduzimaju na regionalnom planu, posebno imajući u vidu istovremeno bliskost i sličnosti naših kultura, kao i negovanje bogatstva razlika među njima“, rekla je Gojković i dodala da moramo fokus da usmerimo na identifikovanje novih mogućnosti za kulturnu produkciju, distribuciju i potrošnju kulturnih dobara i usluga.

Regionalna konferencija „Kultura u doba pandemije“ realizovana je u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja. Na njoj učestvuju predstavnici ministarstava kulture regiona, dok će kroz dva panela “Kako je korona ugasila svetla reflektora?!” i “Da li je umetnost pozitivna na Kovid 19?” predstavnici različitih institucija kulture odgovorati na ova pitanja i predložiti rešenja.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *